【文學】嚴選十大香港小說作家

328 回覆
159 Like 11 Dislike
我睇書唔多
陳慧 拾香紀
蕭紅 呼蘭河傳
散文有買過幾本 胡燕青老師 作品
最近睇o左 卡繆 異鄉人
都覺得以上幾好睇

最近想睇 劉以鬯
睇邊本先好
最知名就《酒徒》 ,《打錯了》都係個好選擇
蕭紅唔係香港作家

劉睇酒徒喇
上面D人話無啦啦又戰﹐我想講﹐之前我真係算請教緊﹐而家就真係想寫戰下:

1.結構
批評家會吹《對倒》既架構何等精妙﹐人地賣文無辦法唔吹﹐但你真係信既話﹐我真係會懷疑你既判斷力。
《對倒》成本小說既結構係check list黎﹐男主角既諗法A,之後直接對應女主角係同一件事既睇法B﹐然後列舉唔同主題﹐就咁寫成本書。場景都唔洗點用。其他唔講﹐係結構上《對倒》反而係非常簡單、甚至講得係匠氣。
(同蔣捷首《聽雨》一樣﹐導讀賞析吹到幾神妙﹐章法上反而係好簡單)

再睇返《安娜·卡列尼娜》既雙線敘事﹐人地果種就真係自然﹐列文同安娜既人生觀/諗法無刻意咁並排一齊(納博科夫指出左佢地時間線上既不一致)﹐活出各自既人生﹐但我地又睇到當中既對比。

反觀《對倒》﹐一章係淳于白諗到「唉﹐而家既人真係拜金」﹐下一章就係女主角(唔記得咩名)諗「我一定要做明星搵大錢」。下一章就係淳于白諗到而家既電影好無聊﹐下一章就女主角睇住狄龍眼金金。

咁既架構之前可能無咩人做過(其實我唔信無)﹐但咁真係稱得上叫「好」?Are u serious??

(酒徒要做既野甚至更簡單:併貼、將自己既諗法講哂出黎了事)

2.歷史與哲學意味、思想價值 (劉以鬯既人物同對話)
你似乎好睇唔起金庸既文化內涵﹐依點之前有討論過﹐唔重複。

但《對倒》同《酒徒》(《島與半島》等)既思想意味就好好? 從劉以鬯既眼光裡香港六七十年代完全係垃圾、道德破產﹐後生妹就係拜金﹐新世代就係不仁不孝、膚淺低能。

《對倒》可能係用左新手法呀﹐但係佢眼中一個六七十年代既後生女只能係咁––––佢真係有寫得出當時青年既靈魂?寫出當時青年真正追求、疑惑既野?

無﹐係劉以鬯眼中﹐u guys are all so selfish,so foolish , that's all.

我會好懷疑佢呈現出黎既圖景﹐今日文化研究同香港史都發掘左好多當前有趣既野。到底膚淺果個係青年、係社會﹐定係作家自己呢?唔係好多老人話﹐粵語片教佢地好多人生道理咩、6,70年代既人比較單純咩?

再如《酒徒》﹐入面除左主角老劉﹐其他角色﹐張莉莉(拜金女)、司馬莉(lolita)、楊露(良心未泯既舞女)、荷門(智大才疏既文學青年)、吳老太(認錯主角係仔既可憐人)。先唔講佢地個個本身都係肥皂劇走出黎既人物﹐佢地本身非常扁平﹐好就係好、衰就係衰﹐角色個性別無成長。
(我唔知係咪刻意為之﹐但劉以鬯作品既對白基本完全係功能性﹐似乎無諗過下工夫﹐咁樣寫小說真係OK?)

然後呈現出現黎既就係香港社會人心不古、社會墮落、亦唔重視文學...。
(我地而家成日提既重要香港作家西西、也斯、崑南等﹐就係當時出黎!)

依種老調真係公平?咁樣既小說世界除左憤世嫉俗﹐真係教到比我地更有意義既野?觀察到更多人性?認識到更多既「真實」?
《酒徒》原文就講過新手法可以比傳統現實主義可以發現更深既人性同「現實」﹐我同意﹐但我唔認為《酒徒》自己有成功做到依一點)
3.六七十年代(甚至80,90年代)既文學評價

//你睇返六七十年代嘅文學評論,佢地係認為武俠小說嘅本質係娛樂主導,所以劇情一定好睇,但同情色文學係同一個類型,甚至破壞當時嘅文學風氣。//

周星馳既喜劇當時都比人日日屌低俗﹐結果今日就係我地既文化/戲劇遺產。
我地仍會睇周星馳既喜劇﹐60、70年代有邊個文學評論我地仍然會睇?

莎士比亞時代既批評家都覺得當時戲劇低俗﹐難登大雅之作。今日又係點睇?

拎當時充滿精英偏見、有文學無文化既批評黎講﹐我諗你自己睇既時候都唔會當真﹐但點解而家用黎嘈既時候反而會用上呢?

4.太狹窄既文學批評會傷害嚴肅文學、亦會傷害商業作品
//情況就好似我地而家去睇連登文學一樣,可能幾十年後啲人吹捧連登文學世界級,但我地當代去睇,連登文學純粹娛樂,無咩文學性可言。//

咁咪代表左﹐當下、當代既批評唔一定公允。文學批評需要時間沉澱﹐而既然你都明白﹐咁拎當時文學批評黎貶低金庸﹐似乎唔係一個好方法。

大仲馬係商業作家、奧斯汀、狄更新、甚至莎士比亞既作品都有商業考慮。但都唔影響佢地既文學成就。

我地而家唔知連登會唔會出到好作品﹐依個要時間黎證明(暫時都應該係無)。但係﹐香港好多純文學人貶低商業作品時﹐佢地似乎都無諗過去介入商業作品(定係﹐佢地根本寫唔到?)。而好多有心既新手作家寫野時﹐佢地無辦法接觸到公允、合適既評價(一句商業就打死你)﹐得到技巧上既啟發同指點﹐只能靠直覺同自身經驗去寫野。結果一再寫D淨係識叫春、出軌、發泄既垃圾(依D係佢地用真心寫出黎的)﹐咁好出奇咩?咁果D自命要推動文學事業既人唔通無責任?

日本ACG都會有意識流(EVA、今敏)、輕小說都會用後設技巧(涼官春日)﹐依D野其實已經係大平賣。但我地好似重係要糾結D咩嚴肅/商業﹐咩商業作品害死文學之類既低能議題﹐依種諗法先至係最有害。佢不單令嚴肅文學變狹窄﹐變成博物館入面既古玩﹐亦會令商業作品得唔到應有既養份﹐結果無法成長。

我完全唔擔心純文學會死﹐我反而擔心某D人就算去到大學教書﹐都只係不廢江河萬古流。咁唔只係對自己無益﹐對「文學」本身都無咩幫助。
睇到一半覺得篇篇形式太似。

劉以鬯我推介一本相對少人留意的陶瓷
劉以鬯正到
侶倫都放到咁高
就知道呢個po係廢嘅
也斯同西西應該爭第一
金庸俾你低估晒
想知佢憑咩高過金庸嗰啲
粵語入文 睇過烈佬傳 要比上金老真係...............
S rank: 地圖集 V城繁勝錄 安卓珍妮
A rank: 體育時期 自然史三部曲 衣魚
B rank: 後人間喜劇 貝貝 練習簿 心
C rank: 雙身 命子 神 愛妻
D rank: 美德

十幾年嚟由沉迷董啟章到理性看待嘅主觀排名
以為鐘曉陽會有十大
西西浮城誌異真係形式技術巔峯
老實講冇乜人識
十五大會有,香港太多小說作家
倪匡一定頭三唔洗睇落去
我讀u先識
樓主點睇陳雲
倪生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞