【文學】嚴選十大香港小說作家

328 回覆
159 Like 11 Dislike
左手寫「雅」,右手寫「俗」。
我明白巴打講既野﹐但依度你既「文學價值」既意義係非常窄的 (用「藝術價值」黎表達﹐其實都係無分別)﹐亦係我唔明白既地方。

//點解直覺上一講文學價值,我哋會將西西、劉老等人排喺金老之上?我覺得係之於我哋對藝術本質嘅直覺。//
你真係覺得直覺上一講文學價值﹐大部分既人會將西西、劉以鬯睇得高過金庸?
如果係咁﹐咁依個post、同類post既罵戰根本唔會發生。
現實似乎係「嚴肅小說比金庸高級」唔合符好多人既直覺﹐所以佢地先有異議﹐所以我地先有得討論。(當然好多人根本無讀過幾本香港既純文學。)
依度我唔贊成巴打用「直覺黎講﹐劉生就已經比金生高」搶左討論個高地先﹐咁係先結後論﹐而且個結論本身成唔成立﹐似乎係有疑問的。

//藝術係一種挑戰或者反思表達形式,同時要表現出美感嘅活動。//
好多文學人都會提到依個挑戰同形式依個point﹐但我想講通俗文學都有佢既形式問題同挑戰。
文筆寫到無人能及﹐寫到後人個個學個個學唔黎﹐點解唔算挑戰?點解又唔算藝術?
好似古龍都反思左、改變左武俠小說既形式﹐咁點解又唔算藝術?

金庸將19世紀西方小說搬到武俠黎用﹐係當時都係無人做過/做得咁好。
(石元巴打話古龍想像力同創意強過金庸﹐我唔同意。古龍成日會重複自己。另外佢舉梁羽生出黎﹐我真心想問依家既人睇梁羽生睇得入既咩?咁鬼悶。咁反而係特顯左金庸既獨特性)
(春日巴打話「情節、人物塑造、創意金庸無忽好」﹐對此我無回應﹐只能伸伸腳。)
劉以鬯借西方意識流(臺灣人都有玩)﹐西西借南美佬﹐大家都係借﹐而且係當時都算係有開創性。結果拍落去﹐報紙連載果個就一定要扣分先。
其實講既人知唔知酒徒本身一開始都係報紙上連載。

咁我就會問﹐到底係咪因為金庸商業上成功左﹐先引黎貶低?
而純文學面向小眾﹐先會捧高佢?純文學會唔會只係一個象牙塔裡、大學教育下、建構出黎既觀念?
(我知道當中係有唔同﹐但我唔覺你地咁多位真係有將個「分別」清楚咁說明比我地聽。)

最後有一點﹐好似劉以鬯董啟章等作家都有個致命缺撼﹐例子就係酒徒本身﹐佢係用現代手法﹐寫出既卻係一個「懷才不遇」、「控訴社會」既故事。
新瓶裝舊酒﹐但舊酒似乎太老了﹐老到直頭係酸(同劉以鬯希望政府養文學既諗法一樣酸)。如果咁好既形式只係為表達咁既內容﹐我唔會覺得佢好到真係要人人讀佢。
依點暫時無咩時間展開﹐只係簡單提下﹐有機會再講。
巴打真有心
此外某程度上,酒徒絕對係比金庸小說易寫的,要講架構,佢亦唔算特別。
做野先,有機會再講。
好奇想問點解關花樣年華梁朝偉事嘅?
好奇怪,明明有睇金庸作品既人就會知金庸寫既故事情節多bugs, 角色形象崩壞,但好多人又會扮睇唔到
另外打破佢個稻草人幻想,我四大名著最鍾意三國演義,西方作品最鍾意基度山恩仇記。我覺得金庸小說寫得有問題就有問題,駛得你同意?學術台唔係cctoy,將嗰套老屈扣帽子玩法搬過黎唔work架自己封王封后,精英高級野,好地地一個post比你搞到幾cringe
呢種把口講到幾鬼死憎,實際上聽到對象比人批評就發哂癲既人好熟口面gta5 trevor對michael既感情
竟然係認真
幫你推
我嘗試再釐清D,我針對既係佢地作品水平唔係通俗小說呢個category,會唔會少D誤會?
回應主題 個人喜歡鍾曉陽,另外推理小說一定係陳浩基
其實呢啲排名post一定有爭議
托老同艾西莫夫都唔會話個個人都寫得超級完美完全無bug, 人物行為前後完全無矛盾,但托老同艾西莫夫都係上世紀最偉大既小說家之一

寫一個架空世界,武俠打鬥,係咪就代表通俗?無文學價值?又唔係,玄幻武打呢啲題材喺古今中外都催生左無數頂頂級既作品

但如果講黎講去都係文筆,都係後人點樣吹奏模仿,亦唔見得係好有說服力點解可以進入文學殿堂既論點

簡單例子:勇者鬥惡龍夠係後世不斷模仿引申既創作,又係咪代表佢既文學地位好高?

同埋樓主又唔係咩權威人物,佢自己分享一個自己心目中既排名,其實唔駛起曬鋼

利申:覺得最多人吹奏既鹿鼎記只係後設返佢自己既世界觀同價值觀,唔覺得特別出色,立意同修養上笑傲江湖同天龍八部更高,三部曲就好明顯只係文筆極好,故事精彩既ff爽故,大中華國仇家恨去到今日仲顯得落伍過時,其他無睇過唔評論
其實用托老黎比較,我覺得我係明點解有一班人心入面會貶低金庸

西方世界有一個貫通古今唔同文明,主宰左哲學思辯同道德爭議既終極載體--《聖經》,即使係後來蔚為顯學既存在主義,都係脫胎自否定「神」。以耶神同聖子犧牲為喻體既文學作品,無一例外亦無可避免地會觸及整個西方世界既核心價值,當我地睇到通俗作品觸及呢啲範疇,自然會由衷感到「勁」、「高深」

咁相對於聖經,貫穿中華文明既主軸係乜?唔駛問呀貴都知,一定係「儒」、「道」、「釋」。道同釋既核心價值,就算點兜都係出世同飄渺既,講白啲就係「離地」。而最為貼地,完全塑造東方人文化習俗道德價值既「儒」--相信大家都明,現代人對「儒」係有種不由自主發自內心既鄙視同唾棄

我覺得去到呢度,大家都明,金庸小說既價值探討大部份都係圍繞住「儒」--家國、考娣、長幼、恩仇(亦都好明顯由天龍開始係超越緊呢個層面), 而樓主其他「嚴肅文學」作家從一開始就眼尾都無望過任何儒家既論述,由頭到尾都係擁抱緊西方現代價值,我覺得呢個先係好多「文學系學生」眼中真正「通俗」同「文學價值」講唔出口既分歧點
再講白啲,討論「儒」同討論「存在主義」,一定會覺得討論儒嗰個低級啲,甚至低級好多,呢個真係刻版印象黎亦都係不能說的秘密
實至名歸
而我覺得金庸對後世既影響,最大反而係確立左 「武俠小說就係要寫人喺家國愛恨,五倫人常之中既浮沉掙扎」,亦即係「武俠=問儒」呢個框架,至於呢個影響值唔值得比正面評價,就真係見仁見智
套戲就係改編劉老嘅小說《對倒》
陳大於倪?
有冇睇過金庸㗎師兄
陳冠中董啟章仲高過金庸 cls
通俗就無文學價值?
四大名著三國演義西遊紅樓夢,初初出時都係果年代既通俗小說
論文字操控能力
內容想像力、劇情鋪排
中國文化精深
金庸絕對係第一
甚麼文學價值都係文人自己打飛機,唔想承認普羅大眾睇既書都入流
鹿鼎記直程係惡俗
睇到顧黃佢地拉住韋爵爺叫佢做皇帝,我忽然明白金庸一直睇唔起自己寫既所有野、同背後果套價值。
咁無咩問題,但將顧黃等當小醜咁寫我覺得好低莊
呢個就係我想講既野,背後既價值取向絕對影響當代人點評價一部作品既文學價值,歌頌習近平既書就算寫到曉飛,香港人都唔會覺得佢入流,呢個好正常

好多人覺得金庸排名唔高,原因就係佢背後探討既主題一係離地一係過時,好似最為人稱道既天龍笑傲鹿鼎,其實就係問儒之後分別試用佛、道同功利主義去解答。但老實講,三個答案都唔討好
不過咁講,我點都唔會話鹿鼎記好,但我會覺得點都應該睇一下。
至少你會係「武俠小說」依個類型入面「畢業」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞