返個intern叕中伏

95 回覆
39 Like 13 Dislike
intern唔受 僱員條例 監管,可以唔出糧。就算政府貼都係公司收,而唔係intern收。
未拎Offer,
未知人工幾錢+Part time編更+工時安排,
咩約都未簽,
就即興返工+隨傳隨到?

同埋冇人教+叫你做埋proposal+搞event(超過你能力範圍內既野)都肯做?
Intern人工咁低,最重要就係學野+有人帶,
靠你自由發揮,咁你去返part time 好過啦

我係你同行,
公司既intern都係幫手改下PPT, 搵資料咋
睇左做返個intern啜中伏
以為樓主係正常人直到睇到呢句

冇簽contract 可以連工都唔洗理佢
雖然口頭contract 都算,但好冇保障。

根本壓榨你
呢句野係後尾我朋友同我解釋返
不過其實佢正式叫我開工然後又唔叫我簽合約嘅時候
我已經唔係幾想返,但係佢已經將啲嘢抌晒俾我叫我開始做嘢,都係果句除咗畀工作交嘢以外嘅嘢基本上佢都唔會覆你。
Oiccccc
whatsapp果D 對話咪就係你有番工既證據囉
番左工就係要出糧
完全唔關有無簽份約事
如果唔係番炒散果D全部無糧出啦
人工幾錢編更工時安排嗰啲全部都一次過喺WhatsApp度講晒

又未去到搞event,只係我要去hold 場

Proposal 呢啲連架構都唔係太知要點樣做 佢就叫我整成份野比佢我真係o咗嘴 好在之前有試過寫啫,雖然重點係佢叫我一個鐘之內寫好

每次我問返佢轉頭佢就話佢嗰陣嘅老細肯比job你哋intern 做已經好好啦 邊有得成日問返老細轉頭㗎咁樣囉
Oic …..我以為炒散都冇保障添
白紙黑字有埋record咁可以叫佢計返啲糧都得,你兇佢唔出糧就去勞記開file,唔想攪大件事 多數都會計返比你。
咁你就拿拿臨back up 哂whatsapp 對話同你d 幫佢做過既野既文件 上勞工處開file追佢人工啦
Year幾?

好,我一陣試吓
收到收到
Year 4但senior entry
今日又見咗一份新嘅,終於感覺到原來係有正常嘅工作,
面完試之後終於睇得出個分別喺邊希望依家會收我喇同樣地都唔想再喺呢一個post下面又多一個經驗。
Good luck
咁即然都係得個地址咁你驚閪
唔開名嘅po唔抵可憐
開名啦好心
多謝
有人開咗啦我就唔使再講多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞