返個intern叕中伏

95 回覆
39 Like 13 Dislike
你可以同你阿sir反映下
BTW 都聽過唔少伏
由其係阿sir極力推介嘅intern 好多都伏位
自己搵可能仲好啲

但都明白點解搵學校嘅 起碼學校推介個啲
Intern順利實冇死
樓主係免費勞工
Intern唔係老奉唔洗供MPF
三個月就要
咩公司 開名
推撚到佢臭朵
低過最低工資就要
如果高過理論上唔使 當普通僱員都得
明顯係請唔到人 你送上門咪用著先 我估糧都會出 反正最低工資夠找 不過最搞笑連約都無簽就返幾日
無簽contract你就比佢洗? 你唔好咁岸9啦
叫佢快D出糧, 用email啦, CC埋比學校D大粒既, 白字黑字, 唔好咁岸9 用whatapp, send完第一個追數email, 即刻出第2個比勞記, CC返佢(你前老細間野)+學校D大粒既, 保留所有你有利既contact 証據(eg.whatapp, phone call record, 平時有埋錄音最好), 準備contact勞記主任開files
跟手, 快D去contact 勞記主任開file number, 等勞記協助追究返人工啦, 佢如果犯法有勞記告9佢, 佢平衡完得失就會出糧比你
唔好咁岸9做義工呀
Intern 可以出低過最低工資既人工,政府有補貼
最好笑嘅係,頭先我收到佢嘅email,內容係叫我改返之前我做咗嘅嘢
已經唔係喺嗰啲度搵
我喺jijis搵的
嗯嗯
我覺得自己最搞笑嘅係俾佢呃咗去視察結果要我返工。。
但係前提係我哋完全冇簽過contract
所有嘢都係用WhatsApp傾嘅
都係嘅
不過都要等見到份工嘅時候先可以用到
我見到有人打咗名了
其實intern可以直情唔使出糧,學校提供嘅基本上都冇糧出,只不過佢哋公司至少有保障有信得過寫上cv又靚雖然實質都係打免費勞工。
咁我就唔清楚啦
不過都見到幾多internsss喺度
咁點樣先叫捱得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞