比濕疹搵到想死

131 回覆
14 Like 0 Dislike
我個人應該係十八九歲先開始出濕診
最痴線係果陣係全部流濃
雙手關節位,腰後面,大腿內側都有差唔多十零撻...

試過中醫西醫都無效...
最後減肥時發現飲食同運動有關(由180磅減到125磅)
果期好早訓同食得好健康
烚雞胸烚菜自家制面包咁..(一日三餐都係咁)
真係可以完全退晒無事,得翻個印

不過之後近五,六年都變翻普通生活就每年秋冬轉季都會出翻來
可以用D無刺激性潤膚KEEP住查一個月到就會謝,好翻
尤其佢開始唔痕先記住要查,等佢埋到口....

不過都係治唔到本...

上個月開始試緊食益生菌
益生菌係有用,不過靚嘅益生菌都唔平,如果有錢嘅可以食建議份量嘅2-3倍,效果會明顯啲。
同埋最好吸收唔同嘅菌種,市面大部分益生菌都係建議一日1-2包,你可以買3種唔同牌子分早午晚1包
玩到咁大
我試緊PGUT果隻,未知有無效

不過其實我懶成日唔記得查潤膚,搞到佢唔痕但又結左招死唔斷氣

如果益生菌真係有效醫到濕疹,我診間廠賣2000蚊一樽都賣斷市..

R濕疹果種快感真係連仆野都有過之而無不及
不過R完出水仲慘過生花柳
睇中醫調理下身體
係身體入面出現咗問題多毒素
我自問睇左年幾中醫
每日都飲佢中藥,換個幾個中醫都係無用

真心想知有無人真係試過淨睇中醫可以醫到濕診
我睇咗4個月 依兩好返7788
你有冇介口先
我一開始都冇介我以為個中醫唔掂
聽完個中醫講介口每日都照鏡睇下自己條脷既變化真係好咗唔小
大唔大係睇你打算放幾多錢同時間落去,我最高峰試過一個月食咗4-5千蚊嘅益生菌,係幾好效果,但一唔食又爆返,最後無咁多錢而放棄咗。
有條件嘅可以試多幾款益生菌,因為唔知邊款先係你需要,要慢慢試。
我個人經驗醫濕疹係藥石亂投,要試到啱為止。除咗益生菌外,其他補充品,藥膏,生酮飲食,灌腸都可以試下,我都試咗有5年先搵到方法可以舒緩,未完全好返,但都好咗9成
出水可以搽氧化鋅軟膏,搽落個下好乸,但收水幾好,香港某網店賣成過百蚊,大陸某啲牌子幾蚊人仔有交易,可以考慮下
大唔大係睇你打算放幾多錢同時間落去,我最高峰試過一個月食咗4-5千蚊嘅益生菌,係幾好效果,但一唔食又爆返,最後無咁多錢而放棄咗。
有條件嘅可以試多幾款益生菌,因為唔知邊款先係你需要,要慢慢試。
我個人經驗醫濕疹係藥石亂投,要試到啱為止。除咗益生菌外,其他補充品,藥膏,生酮飲食,灌腸都可以試下,我都試咗有5年先搵到方法可以舒緩,未完全好返,但都好咗9成
出水可以搽氧化鋅軟膏,搽落個下好乸,但收水幾好,香港某網店賣成過百蚊,大陸某啲牌子幾蚊人仔有交易,可以考慮下
我自己戒口無,做運動,早睡早起就好左...

睇中醫果期無戒口,完全無用...
咁係中醫有效定係改善生活有效

不過只要生活夜訓唔戒口就會轉天氣出翻來
所以個天逼我要早睡早起,做運動,同飲食健康
我都係咁😢想問下你知唔知呢個係咩類型嘅敏感
灌腸
中醫 醫濕疹一味同你講係肺經同腸經塞咗,如果你咁啱濕疹真係關個腸事咪有效
濕疹係自身免疫問題殺乜撚菌?
人地上電視講你就真係信?
漂白水本身已經係刺激性化學品
仲要叫人搽落濕疹敏感皮膚上面想靠害?
就算真係要殺菌防止二次細菌感染都唔會直接敷漂白水咁raw啦CLS
係,咖啡灌腸同洋甘菊灌腸。個理論類似中醫個套,話個腸有宿便積聚毒素,我個人就無效,不過你都可以試下
我今日飲撚完凍野就痕到仆街 真係好撚慘
個天都要我介口仆佢個街
明明濕診就係唔好用化學品刺激佢,仲要落漂白水
我都唔知
兩個可能
1.唔夠瞓
2.床上用品污糟
上面依兩樣野改善左之後就無咁嚴重,但依家都會偶然爆發
我諗起夜勤病棟

我都係戒口,早睡早起算數
戒凍飲好撚毒

我可以戒食素

不過好肯定出得多街食飯,就好大機會翻發
營養學有套理論係出面食野用嘅食油有大量omega-6,會導致炎症,解決方法係補充返omega-3中和
戒口戒糖 飲多啲水同去濕飲品
保持皮膚乾爽 用天然油脂做body cream
唔好再用化學嘢 徹底清屋一次
好快好
咁姐係應該食omega-3魚肝油丸去中和
皮膚科醫生上電視講
唔信佢唔通信你?
魚油同魚肝油係兩樣野,唔好買錯
皮膚及性病科專科醫生林嘉雯表示,她曾指導合適病人使用,而且效果不錯。「千祈唔好將漂白水直接搽在皮膚上,會刺激皮膚令病情惡化。」林嘉雯表示,將漂白水稀釋後浸浴,只要用法正確,風險不是那麼大。

「不是所有類型的濕疹都適合。」林嘉雯強調,濕疹有多個種類,只有經常出現繼發性細菌感染(secondary bacterial infection),或因細菌感染而誘發濕疹的患者,才適合使用漂白水。正常皮膚上有很多細菌,研究發現,濕疹皮膚上細菌更多,包括金黃葡萄球菌,它們黏附着皮膚時會釋出抗原,刺激濕疹復發,令病情更重,「漂白水可以殺滅細菌、真菌、病毒,將引起濕疹的因素剔走,就有可能改善病情」。

唔係叫你唔好信皮膚科醫生,但佢都話明唔係個個啱用...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞