比濕疹搵到想死

131 回覆
14 Like 0 Dislike
protopic係勁過類固醇嘅抑制免疫力藥
比類固醇更加易上癮同埋要更加長時間戒
原本呢樣嘢係人地器官移植減低排斥先用
所以都係睇醫生唔好自己亂買
唔好怕副作用,keep住用類固醇用到好番,之後瘋狂保濕
之前睇專科開左好幾支(私家同政府都係)
叫我用類固醇1個禮拜就用呢隻
冇諗過原來咁毒
俾各位參考下,我係後天濕疹
2017年開始隻小腿有一細撻,冇為意係咩黎
靠睇普通科醫生搽類固醇,搽完就冇事
但係過一排會復發,可以出現喺唔同地方
(小腿或者耳朵)

直到2020年,開始變大撻先識驚
去搵皮膚專科醫生,佢唔知我點解會咁
最後都係搽類固醇,搽一星期再轉隻輕劑量
都係搽完就冇事,過多排就復發

2021年,知道類固醇唔好,又不停復發
諗住算,唔搽類固醇,淨係搽cream保濕
試過唔少牌子,冇用,小腿一直痕癢同發紅

2021年9月,打疫苗後一星期,爆到七彩
除咗小腿&耳朵,大腿、手臂、hip、臉都有
仲要每個部位既症狀都唔同,痕癢就一定有
小腿:紅、出水
大腿、手臂:一粒粒凸起
Hip、耳朵:出水
臉:脫皮

覺得西醫幫唔到我,去咗睇中醫
佢認為唔關類固醇反彈or疫苗事
開藥幫我大便排毒,搽下藥水
睇咗接近半年,見到一直慢慢有改善
最後得番小腿未搞掂,把脈睇體質冇問題
啲藥都越開越勁,最後一個月痾得最甘
之後我中咗Omicron,就冇再覆診

反而最近呢幾日係我對腳康復得最好既日子
唔知真正原因,咩藥都冇食,咩野都冇搽
諗落我呢個月淨係做多咗兩樣野
1) 飲水 2) 食supplement
每日飲緊體重(kg) x 30ml水
開始食維他命B雜、C、D3 & 鋅
唔知關唔關事,但我可能係營養問題
復必泰都幾癲,我都係打復必泰
唯有遲啲轉科興
想治本 移民啦
頭先先睇到有單打完發到仆街。上左報。。
中醫有幫助
前題係中醫識得分你係咩事
I know that feel…

首針後發作不獲豁免 濕疹患者堅拒再打
https://lih.kg/2939928
游海水,一定WORK
玩咁大呀。。。 咁做乜唔講平衡時空
濕疹圖分享 慎入
3月17號既狀態

今日(24號)既狀態
食益生菌
條腸健康都好緊要
食鋅片片有咩作用架?
促進皮膚修復、傷口癒合、抗發炎、抗氧化
移民英國就會冇哂濕疹
好明白
我都有20幾年濕疹
以前有睇威爾斯專科
睇過好多年中醫
食西藥搽膏食中藥
冇好過
嚴重嘅時候用類固醇藥膏頂住
諗住成世都係咁

跟住因為搽咗類固醇藥膏
平返嘅皮膚會變黑
我就跑步曬太陽諗住曬黑遮一遮
唔知有冇關係
同時嗰段時間開始我用舒特膚濕疹專用沖涼
沖完用濕疹專用護膚嗰隻搽全身
斷咗尾
五年以上冇任何返發
而家仲係每日用佢沖涼嗰隻
護膚嗰隻就一支都未用完已經唔使繼續

俾你參考吓祝你快啲好返

https://www.cetaphil.com.hk/product/shutefubeijiahutmyixueshizhenzhuanyongpeifang-runfushuang

https://www.cetaphil.com.hk/product/shutefubeijiahutmyixueshizhenzhuanyongpeifang-jiefulu
有朋友食低碳飲食之後濕疹好返好多
唔知關唔關事
但佢一直keep住都無再復發
試下First Aid Beauty既cream對濕疹ok架
有冇人有了解no moisture treatment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞