(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 18

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
1.60 / 1.67 ok la
想問oliver peoples意版買唔買得過
Superb 係zeiss其中一種個人化單光鏡片
高級過雙非同埋zeiss clearview

一般人冇特殊需要clearview已經好足夠
當然錢多上個人化鏡片就係另外一回事
Freeform唔係鏡片
只係一種鏡片生產技術

我估你問緊superb同埋clearview嘅分別

其中一個分別係clearview並唔係個人化鏡片
只係可以做到一隻眼度數嘅優化

唔明嘅話可以試下反覆遮住左右眼睇嘢
左眼同埋右眼嘅影像會有分別

個人化鏡片例如zeiss superb可以根據你左右眼度數去做光學品質嘅優化
反覆遮住左右眼睇嘢影像變化會明顯減少

不過除非你度數上有特殊需要
否則建議clearview
唔係嘅話就算配superb都未必會感覺到明顯差別
Why
謝謝解答
咁多位師兄,想請問一下Zeiss Single Vision Clearview 同 RX Single vision 有咩分別,同埋鏡片做二級邊係咩意思? 唔該晒
4千幾
想問如果想用濕紙巾抹眼鏡,係咪一定要用無酒精嘅?有酒精好似會傷coating?
160 夠
一係160 一係174
但係400 配幼框會突
160邊位要特別處理
度數有特殊需要你指兩隻眼差好遠?如果我一邊1025度, 一邊1200,需唔需要做到superb?兩邊散光都係250
姐係左右眼度數差異較大既話
superb出尼既影像就會平衡啲?
Eg 左眼近視散光各二百 右眼就各四百
配clearview 右眼睇野就似三百度既時候咁
配superb 右眼睇野就似二百度咁?
左眼配邊款都好 睇野都係二百度
數值只係作 想睇下係咪咁既概念
無左個痴線佬,唔係好慣

最鐘意呢兩副
新手想搵啲大同圓啲眼鏡有無咩推介
點解我果副一邊臂寫 limited edition
另一邊係冇 ov 5184, 淨係得「505 DTB 47口24 142 雅」

仲有一副寫「dtb mp-2 46口24 148 雅」
唔通我買左假野
有乜dum春,你又唔係成世人買一副
同埋唔好錯覺認為賽璐珞以外係垃圾先得㗎,一副眼鏡用咩物料好多因素
可能我買左假都唔定都唔知邊個真邊個假
係咪意版同日版分別?
我假機會大啲
叫人幫我買,唔係眼鏡舖買的
thanks! 大概知道價錢負擔得起就得喇
其實因為我都大機會需要配咁嘅眼鏡,所以最近有研究

利申:4x麻甩佬
想問下如果配開嗰間眼鐘鋪較極都唔係幾舒服的話,你哋會點做已經去較咗4-5次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞