出街食完飯就俾人盜用信用卡

316 回覆
918 Like 34 Dislike
以前去得多旅行
巴爾半島,北歐,波羅的海三國等等
基本上都係拎機過來
explorer一年15萬下年免年費
你嘅文字透露出好強嘅優越感喎,我真係情願香港好似內地咁近100%鋪頭可以手機支付喇。咁嘅時勢我去士多買早餐都仲係cash真係屌你老母喇
優越感?
我由細到大都係大陸打滾
又真係幾有優越感嘅
係,我去好多歐洲國家都係個waiter 拎部機過黎幫你碌, 唔知點解香港咁撚ON9係要收走我張卡以前爆場果陣仲可能收走半粒鐘都拎唔返黎
冇辦法
唔係點買到野
得依個option
當然PayPal最後
唔使入info去個website
要比實體卡既一律用za
畀啲手腳唔乾淨嘅侍應影低卡號真係一啲都唔奇
香港消費支付呢part好似仲停留喺十年前咁,no cash city真係咁難咩?大佬咩年代喇仲用cash
Spending pattern
間間bank都會有呢d red flag
加上頻密交易 好多時都會verify with cardholder 先再process
Oculus 近期成日fraud
唔關事
見上面有人提到 要定期check住transaction先會spot到可疑交易
同時間我留意到有部份交易係會完成咗嗰刻就有SMS通知
想問銀行其實係咩交易先會send SMS? 唔需要OTP/實體卡嘅交易?
有無banking巴絲知
你就係碌人卡嗰個?
無卡交易(Card Not Present)要有notification俾客
send sms多數係高風險交易 因為要錢
平時應該會send email

OTP交易係由商户主宰 係商户要求多一重認證
所以銀行先send OTP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞