出街食完飯就俾人盜用信用卡

316 回覆
918 Like 34 Dislike
有樣嘢叫收卡行...VISA MASTER自己都會知
唔係講緊持卡人嘅銀行
係唔同ip 裝置上面用 又無double otp已經會列可疑 未計同一個交易連續做幾次
所以碌vb卡會好d 多數得卡號 無後面3位數 code
叫雞唔需要理由

唔係件錯事

又唔係出軌 偷食
我就係dbs
係咪HSBC RED 卡呀?

係嘅就抵你死啦

貪嗰RED card 有多啲分

我個個fd RED card 都俾人搞
毒撚都有老婆
no

而家係講緊好多卡主(唔同issuing bank)喺同一間舖頭(一間acquirer)消費後喺唔同地方做unauthorized消費(likely網上消費,通過payment gateway再連多間唔同收單行)

呢個pattern唔易搵

所以而家睇嚟只係trigger咗red flag(例如卡主本人喺香港但有個南非嘅spending)而通知樓主

而visa/master本身嘅fraud detection唔會有銀行咁嚴謹
有活用到呀
用開 chip and pin 嘅地區應該都會,因為要拎部機俾個客入密碼
識玩一定係上 eBay / Amazon 買野
鬥快,你cut得卡黎都寄左

再寄去鬼地址 拎左你追都無得追
早兩個星期都收到個咁嘅sms
話有可疑交易碌咗0蚊usd
覆咗n之後打去銀行發現真係有盜用
呢排我張用左6 7 年既HSBC 信用卡畀人盜用左,好彩畀銀行block 左啲 transaction, 依家要cut 左張卡再寄張新黎
好似呢排多左好多呢啲野,前幾日連登先有巴打又係畀人盜用
其實Visa/Mastercard 唔會處理呢啲,大部份都係要客聯絡返個發卡銀行
講緊佢哋自保,唔係話佢哋會理你個人嘅case
樓主預備被間餐廳告番轉頭啦
盜用卡多數係銀行自己被hack
保咩險?
銀行查到唔關你事會食番條數
其實香港好多嘢已經變晒
仲有班傻人以為係以前嘅香港風格
外國人都睇到問題
反而住係度啲人好似唔覺
好難想像你覺得自己好撚funny個樣
我前幾日一張好少用嘅匯豐卡都俾人盜用咗 但個數勁細 12,000JPY 我收到sms 10分鐘內已經打電話去cut咗卡

睇埋樓豬你哩個case 我絕對有理由相信HSBC又俾人hack咗用戶資料
我都係,有張恆生enjoy card好耐無用
有日無啦啦收到sms話我係steam買左成千蚊game
即刻打上去截佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞