星球大戰Star Wars 戰力排行榜

112 回覆
3 Like 81 Dislike
。。。
好似真係關事,原力係生命體先有,如果冇咗部份身體原力理論上係減弱,所以黑武士潛力應該真係弱過斷手腳之前

但佢潛力受損都咁撚勁就知佢真係好撚有料

所以啲人話luke理論上係可以再勁啲,但因為佢冇咗隻手其實已經冇咁勁
如果你地係講canon,佢早期(頭一兩年)的確係不如anakin時期

不過最主要都係身心缺陷
但你話原力差左嘅話,絕對係一種錯嘅觀念
你地如果想睇番點樣有缺乏去到暴君咁款
信我 睇漫畫
同上
你講緊嘅依個問題,之前EU都有提及過,lumiya同jason都有講過依個情況,直接講明變左罐頭唔係影響到自身嘅原力潛能

至於你講嘅例子,同樣地喺新正史都有提及過,出相處係” lords of sith “

His injuries had deformed his body,left it broken,but they'd perfected His spirit,strengthening His connection to the force.suffering had birthed insight

(留意番,兩個正史都無直接地講因為變左人棍所以原力潛能低左)

至於你一直強調緊嘅所謂原蟲
Ep1打後已經當係無左一回事
所以不能作準 連lucas當時無一個好準確嘅說法
甚至依家嘅lucasfilm都唔會提
所以無人會拎迷蟲去比較唔同時期嘅戰力
同埋依啲戰力基本上係會隨住時間去轉變
EP9嘅官方設定係kylo>ep3 anakin
但套戲上左嘅設定集又話kylo>ep6 vader

所以依啲無一個好實則準確嘅答案
點樣勁法只係一個作者去推翻另一個作者
所以迷蟲依啲老餅又無謂嘅設定 真係不值得深究
依個係漫畫都有講
Darth vader #25

但留意番,無提及同vader嘅原力指數,所以官方無比較過人棍前同人棍後嘅原力指數實際邊個高低

大部分人都係會拎實戰經歷去較,特別係變左人棍之後嗰幾年
留意下,迷蟲依個設定其實棄得7788,台灣重有人講但都係吹緊咁多年黎嘅口水尾

你話好多漫畫講,邊本?
得罪講句,ep3打後已經一野跳到去grogu先有明確提到
你上述例子好牽強
迪迪尼收購左星戰後,canon vader> eu vader
但你同我講實戰冇意義,跟住講好正常
咁eu其實都可以充份套用到你講嗰三個點嘅

原力潛能差左依點,因為你直接找迷蟲作參考,所以無咩好比較到
你拎依堆canon無咩意義
你上面個list已經有好幾部作品係提都唔提

我係問你邊部漫畫邊集重有好明確咁講嘅,而唔係問你咩年份,同埋邊啲作品係計canon
其實vader漫畫我大部分都有睇
我可以好明確咁答到你,喺漫畫裡面係唔會拎迷蟲作為一把尺去衍量anakin同vader兩者原力造詣

同埋canon vader喺實戰方面因為太優秀,所以已經超越左eu時期嘅嘅佢自己
同樣地,實戰係最主要嘅表達手法黎,始終佢地唔係龍珠,打人前會戴埋個戰力計去check住人地戰力幾多,最簡單而又最表達到嘅手法,就係實戰
我講緊正史,唔見我有提grogu?
Lords of sith依本野都係正史黎啵師兄,你係咪太先入為主要界定立場?
都係嗰句,無人會拎迷蟲做standard
唔係我唔明,而係你要攬住依個「單位」唔放
「你討論傳奇版本」
???唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞