(重開)藥物知識 —— 止咳藥懶人包

98 回覆
80 Like 1 Dislike
我唔食藥既話
最多都係不斷飲暖水去令喉嚨舒服啲
琴晚食完美清痰, 三粒鐘左右攰到瞓咗
今朝一覺醒來, 似乎已經唔咳
美清痰真係威力驚人, 唔知樓主可唔可以解釋吓點解咁犀利?
gchi 有用post 幫推
冇見過呢隻我都學到嘢
搵咗啲資料,呢隻係氣管舒張藥嚟都係用喺哮喘或者支氣管炎嗰啲 應該冇止咳效果
真係因人而異 我自己食guaifenesin(美清痰嘅祛痰成份)係冇乜用的
原來係咁, 多謝
但我“食完三粒鐘左右攰到瞓咗”, even家陣都仲有啲攰, 好似又病完另一次再好返咁.
係咪呢藥嘅副作用嚟?
我今個星期唔算捱好多夜, 個藥盒又冇寫可能有呢啲副作用
支持 想學多啲藥理
唔似係呢隻藥物副作用但都唔敢一概而論
lm
原來係咁
但都叫終於唔咳 暫時唔敢再食lu
川貝枇杷膏止唔止到咳?喉嚨痕到仆街
我之前有食過咳藥水同喉糖,但係發現原來喉糖含糖量都好高,聽日水又係中成藥唔想成日食…重點係好返都係繼續咳咳咳。我而家轉用屈臣氏$58嗰隻口腔噴劑,比其他牌子平好多,而且用完之後喉嚨冰冰涼涼好舒服
求救一下

請問呢款咳水邊度有得賣?🙇🏻‍♂️
LM學嘢
師兄師兄!求救!求救!
想問下有冇邊隻係比較啱敏感咳可以係uk買到?
事源係我去uk個半月去探朋友,但佢屋企有狗+地氈,所以而家咳到訓唔到加變埋聲,有時嚴重到會咳到嘔。
唔太知自己係乾咳定痰咳,但大約情況係會咳啲好似鼻水/口水感嘅質地。
同埋會feel到有氣促,抖唔到氣嘅情況
((本身對狗有過敏但未試過咳,平時都係皮膚
幾個問題:
1. 你之前有冇對狗/動物毛/地毯嘅敏感史?
2. 除咗抖唔到氣,有冇其它過敏症狀(eg 面腫,出疹)?
3. 而家有冇食緊咩藥?

因為就咁睇,未必一定係因為對物件敏感,都可能係對天氣/空氣/其它嘢敏感,甚至唔可以排除上呼吸道感染嘅問題(病毒感染啲痰都可以係白白地甚至透明)

當然,如果係敏感咳,一啲抗組織胺例如
Promethazine, tropolidine, diphenhydramine 嘅藥或者有幫助,但為求安心你都係去UK嘅藥房問下當地嘅藥劑師意見穩陣啲
一直都有對貓狗嘅過敏,但從來冇試過咳/ feel到氣管腫脹(之前多數係鼻敏感&出疹)

暫時冇其他過敏症狀

有食過antamin(冇住keep長食)
另外有食過Uk買嘅過敏藥&咳藥水

個人感覺feel落去覺得似係狗+地氈嘅敏感,因為出咗街係feel到有舒服咗。
樓主好, 想請教樣野, 我本身有哮喘底, 一個月前開始食中藥(仲食緊, 但氣管已正常), 依家已經唔使再吸哮喘藥
但我不斷咁咳(基本上係兩三秒咳一次), 有時咳到啲白色鼻涕出黎, 我應該係食咩止咳? 定係要醫鼻涕倒流?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞