(重開)藥物知識 —— 止咳藥懶人包

98 回覆
80 Like 1 Dislike
可待因同偽麻黃吸得多好似係毒品嚟

不過市面啲咳水都有
就咁睇似之前嘅生活環境有致敏源 但而家冇事就好
鎮咳靈用嘅係一隻比較弱嘅鎮咳劑 noscapine 乾咳啱用

巴打氣管唔好有冇話有咩原因?有冇哮喘或者長期肺病嗰啲?
如果經常刺激到氣管都有機會係生活經常接觸到致敏源 或者可以諗下平時咩情況下氣管會突然唔好
我上個月中咗都咳到而家
前幾日睇醫生話係自體免疫反應過度傷咗氣管同咽喉 導致炎症仲未好返 雖然病毒已經消滅
開咗強勁止咳藥同抗敏藥
食完的確好咗8成
建議都係去睇一睇醫生
處方藥堅係有效過出面賣嘅成藥
萬寧賣開嗰D咳藥水 百咳靈 化痰丸全部無效
我想問一緊張同放空就乾咳
一專注同瞓覺就唔咳
係咪食呢啲就無用
有啲咁嘅事咁樣就唔係太清楚啦
學你話如果係其中一種精神緊張嘅症狀其實都係要從根源著手
我地會用 1g/100mL = 1% w/v (weight-to-volume) 作定義
姐係如果係0.1%嘅codeine
代表佢每100mL嘅藥水入面有0.1g (100mg) 嘅codeine
咁如果你一次飲10mL 就等於飲咗10mg嘅codeine
點買
理論上祛痰劑(姐係你買嘅NH4Cl)同化痰劑(姐係橙樹)係可以共用嘅,反而佢同鎮咳藥水唔係好適合(但坊間有好多呢類複方產品所以都唔好咁認真啲藥廠都係亂嚟)

要留意祛痰劑佢係幫你更加容易咳啲痰出嚟 所以如果你咳嗽嘅原因係多痰嘅話 用呢隻就係所謂「短痛」啦
高質post
氣管敏感而咳要食咩藥
Loratadine 好似冇乜效
我覺得呢隻幾止到咳
後生捱得, 咳流鼻涕重好, d病毒要排出來先好
食抗組織胺止咳收鼻水d病毒屈住體內, 病得重耐左
如果係氣管敏感
可唔可以用D大路複方牌子 + 2代抗組織胺咁食
視乎咩牌子啦 如果有抗組織胺嘅複方咁咪會duplicate咗
但理論上都係ok嘅
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞