(重開)藥物知識 —— 止咳藥懶人包

98 回覆
80 Like 1 Dislike
1. 食咗邊款咳水但冇用?
2. 呢個係好常見嘅副作用嚟,其實都係治標不治本;其實都係飲多啲水潤下喉咁
3. 真係冇痰嘅話 理論上鎮咳藥水會好啲(但留意會小眼訓)
總好過productive用cough suppressant

利: 澳洲化
Lm
我仲未轉陰,喉嚨成日好痕咁咳,一咳就上身咁咳到嘔(真嘔),今朝已經冇乜痰咳得出,食緊幸福化痰素,請問駛唔駛轉?
想問下DHASEDYL SYR呢隻咳水係唔係dextromethorphan
DHA係牌子名黎?
巴打想問下如果rat一直negative
淨係好似喉嚨痕痕作咳應該食邊一隻?
冇任何其他病徵冇喉嚨痛
Sor 而家啱啱好兩日 呢啲咳藥水都係暫時嘅症狀舒緩,都係靠個人嘅抵抗力慢慢好返
幸福化痰素係guanfenesin (祛痰) suppose係會反而咳多咗

如果齋乾咳你可以問問藥房一啲鎮咳藥水嘅嘢嘅
同佢講藥物敏感或者有冇長期病患就得
DHASEDYL定DHASYDEL DM?兩隻唔同嘢嚟
DHASEDYL DM先有dextromethorphan(同另外收鼻水抗敏感嘅複方)
DHASEDYL嘅鎮咳配方係用codeine

DHA係TEVA廠旗下嘅一種牌子啊
應該係DM黎
食完會眼訓同幾止到咳
唔使食藥嘅 飲多啲水啦
真係要食嘅都係鎮咳配方 但聽你咁講幾mild 所以用啲弱雞鎮咳成份就得 eg noscapine
想問下點解我咳一定要食藥先好到
唔食就好唔返
人類唔係有自癒功能咩,食藥只係減輕病症
但我自己一定要靠藥去治療咳先得
喉嚨經常覺得好痕
成日會想咳d痰出嚟,但其實唔係真係係有痰,純粹覺得有d嘢喺喉嚨到想咳出嚟
夜訓,食完熱氣/辣嘢嘅話徵狀就更明顯

其實依個情況已經持續好幾年
一開始都有睇醫生飲咳水食抗敏藥,中醫都有睇
但都搞唔掂就放棄左,一直無理到

直到最近依波武肺,我一咳幾聲d人就哨一哨我
我先開始食下川貝枇杷舒緩下
其實到底我依啲徵狀有無得根治的?
lm
樓主有料,其實點睇醫藥分家
我當醫生斷症加recommendations但無權賣藥,一定要出去有藥劑師在場嘅藥房,review完簽名先賣藥(禁止無資格嘅普通店員代藥劑師賣)
中完招就一真痰, 啲痰好似無窮無盡咁
食咗橙樹5日, 日日早上食
初初就好有效, 但去到今日無乜效, 又開始多返痰咳返
諗住“終於買到美清痰! Yeah!”
之前再難搞嘅咳, 兩粒美清痰實得
好似神丹咁, 一食就唔咳
但今次食咗一個鐘, 都仲有啲咳
唔知會唔會又幾日後冇效
D痰真係好撚煩
有無打算睇中醫
其實咳嗽嚟講的確係唔使食藥
人類除咗有自癒功能外都有好多bug(敏感咳就係其中一樣
可以做嘅唯有增強免疫力 飲食調整又好用保健品又好睇中醫又好 搵到適合自己嘅方式嘅話我相信係可以控制到嘅
唔清楚 有冇其他高人有見解
可能真係純粹反射作用
講到口臭嘅topic可以獨立開個topic講添
有好有唔好嘅 現實上冇可能囉(醫權過大

想問下,呢隻止咳有冇幫助?

之前個醫生開比我小朋友,食完幾好

我而家咳到仆街,想嘗試用呢隻
推 有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞