(重開)藥物知識 —— 止咳藥懶人包

98 回覆
80 Like 1 Dislike
武肺其中一種症狀就係咳咳咳,而呢種咳嗽更加有機會同感冒一樣喺康復之後持續一段時間。坊間都有好多唔同嘅止咳配方,而今次就想專門討論下止咳藥呢樣嘢

利申:都係嗰句,每個人嘅情況各異,年齡、長期病史、體重、其他症狀表徵等等都會影響用藥;如果有任何疑問,一律建議諮詢藥劑師或醫生意見

延伸閱讀:嚴選10大居家必備藥物 https://lih.kg/2904140
咳嗽嘅原理

咳嗽同身體發炎、嘔吐等一樣,都係我地身體進化出嚟嘅一種自我保護機制,其主要作用都係因為身體偵測到呼吸道有異物存在,再透過一啲神經反射嘅原理從而嘗試將呢啲所謂異物整出嚟(詳細就唔講了因為太悶
而咳嗽主要分為乾咳(冇分泌物嘅咳嗽)同痰咳(有分泌物嘅咳嗽),而佢地嘅止咳劑都係有啲唔同嘅
香港藥物規管制度

喺講解止咳藥物之前,都見到有好多人唔係好明白而家香港嘅藥物規管制度,所以都想花小小邊幅講下(因為有啲止咳藥物唔係度度都買得到)

香港現時規管藥物嘅法例最主要係第138章《藥劑業及毒藥條例》(另有第134章嘅《危險藥物條例》同第137章《抗生素條例》),而喺呢幾個條例底下令到唔同嘅藥物都有佢嘅法例規管。簡單啲講,藥物規管分為以下幾類:

1. 非處方藥 [Over-the-counter medicine] :包括Not A Poison, Part 2 Poison;代表呢類藥物可以喺任何地方買到(其中第二類藥物Part 2 Poison只可以喺列載毒藥銷售商, Listed Sellers of Poisons (LSP) 買到,但太複雜所以唔詳細講了,基本上百佳七仔嗰啲都係LSP嚟)

2. 監督售賣藥物 [Drugs under Supervised Sales] :包括Part 1 Poison, Part 1 Schedule 1 Poison;呢類藥物只可以喺有藥劑師駐場嘅獲授權毒藥銷售商 (Authorized Seller of Poisons, ASP) 買到;而其中Part 1 Schedule 1 (P1S1) 嘅藥物規管較嚴,喺購買嘅時候需要係登記返啲資料

3. 處方藥物 [Prescription Drugs] :包括Part 1 Schedule 1 Schedule 3 (P1S1S3) Poison, 危險藥物Dangerous Drug (DD) 同抗生素Antibiotics;買呢類藥物嘅時候必須要有一張有效嘅處方,唔可以隨便買到(當然,香港都有好多法律漏洞嘅,明嘅就明啦
止咳藥嘅分類

一般而言,止咳藥分為4類:
1. 鎮咳藥物 (Cough suppressants),如dextromethorphan, codeine, pholcodine)

2. 祛痰劑 (Expectorants),如guaifenesin, ammonia chloride, cocillana (草本類)

3. 化痰劑 (Mucolytics),如acetylcysteine, bromhexine, ambroxol, cyclidrol

4. 部分抗組織胺 (Antihistamines), 如diphenhydramine, promethazine

而市面上都有好多唔同嘅複方產品,如Bena expectorant就有diphenhydramine (抗敏) + ammonium chloride (祛痰),Actifed compound linctus有codeine (鎮咳) + pseudoephedrine (通鼻塞) + triprolidine (抗敏),大家熟悉嘅馬尿 (MES)有ammonium chloride (祛痰) + ipecacuanha tincture (祛痰,但高劑量係攞嚟催吐) 等等

一般而言,如果係乾咳就用鎮咳藥物好啲,痰咳就用祛痰(加化痰)好啲,敏感痰咳就用有抗敏感成分嘅咳水好啲咁;想冇咁大藥性嘅就可以考慮Cocillana,佢係一種草本配方,至於有冇效果就見仁見智啦
鎮咳藥物 Cough Suppressants

註:藥物後面嘅括號代表佢嘅法例規管,詳情請對照返上面
包括dextromethorphan (P1S1), codeine (細劑量P1,超過某個劑量P1S1,高劑量 > 0.2%更加係P1S1S3), pholcodine (P1,超過某個劑量P1S1)

佢地係透過直接影響中樞神經,從而抑制咳嗽嘅神經反射;通常用喺乾咳上面,而所謂佢都係咳藥水入面規管較嚴嘅一個class。從藥名都可見,codeine, pholcodine呢啲藥物其實係鴉片類藥物嚟,所以過量服用係有機會引致上癮

常見副作用:眼訓,作嘔;便秘(鴉片類)
患有哮喘同支氣管炎人士慎用
12歲以下小朋友忌用鴉片類鎮咳藥

例子:幸福百咳素有dextromethorphan (鎮咳) 同 guanfenesin (祛痰)

Actifed Compound Linctus 有正副廠,有齊抗敏通鼻塞同鎮咳成分

祛痰劑 Expectorants

包括guaifenesin (OTC), ammonia chloride (OTC), cocillana (OTC)

佢地係透過刺激呼吸道分泌更多水分,從而令身體更容易咳啲汙糟嘢出嚟,所以其實呢類藥物某程度上反而會增加咳嗽!因此,如果你係有乾咳嘅情況,服用呢類藥物反而有機會令到你嘅咳嗽情況惡化,因此要特別注意

常見副作用:冇咩,都係腸胃輕微不適嗰啲;馬尿飲得多會好想嘔,因此唔好過量服用

化痰劑 Mucolytics

包括acetylcysteine, bromhexine, ambroxol, cyclidrol, carbocisteine (全部都OTC)
顧名思義,佢地係透過拆除痰入面嘅化學結構 (S-S bond),從而稀釋濃痰

常見副作用:都真係冇乜,嚟嚟去去都係可能小小腸胃不適咁

抗組織胺 Antihistamines

包括diphenhydramine (P1), promethazine (P1), triprolidine (P1)等

個藥理機制可以參考返上一個post (https://lih.kg/binKJhV),如果係敏感症狀導致嘅咳嗽就幾有效

常見副作用:好L眼訓

例子:呢啲都係複方成分,有埋祛痰或鎮咳效果

如果任何問題都歡迎討論下,相信有好多高手喺度 希望大家身體健康
大力一推
codeine好撚正
細個成日咳水溝可樂
打機好撚精神
幫你推吓 咳撚死我 瞓唔到教
留名
想要英國篇
推下
上癮行為
想問Lepro屬於邊類?
見之前診所開既止咳藥 上面寫住Lepro 60mg
其實成份我諗係差唔多嘢
法例規管可能會有啲唔同
最主要都係睇唔同product嘅成份 英國都係直接入pharmacy問㗎啦
Lepro (levodropropizine) 係鎮咳藥嘅一種
法例上屬於第一類毒藥(姐係藥劑師counter可以買到)
佢止咳效果係幾好同埋冇咁多鴉片類鎮咳嘅便秘眼訓副作用
不過呢隻嘢要空肚食好啲 肝功能唔好都唔太建議食
冇計 通常都係因為個呼吸道on99咁錯誤判斷咗啲嘢未清晒所以即使好返都會係咁咳
都係飲多啲水 冇辦法
多謝解答
分唔清我係要用鎮咳靈定胺,因為平時醫生都話我氣管唔好,冇痰係唔係鎮咳靈都得其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞