(武俠驚) 俠之道終於有更新消息 有冇人一齊等

132 回覆
43 Like 3 Dislike
Sorry Sorry咁啱沉咗底睇唔到添
估唔到發現呢個嘅竟然係香港人 仲以為香港已經冇乜人鍾意玩武俠game

講真我玩落都好玩嘅 不過真係太多細節位佢哋做得唔夠好 但係佢哋呢幾年真係遇到太多風波啦
如果可以直接課金我應該都想課啲畀佢 我都希望佢哋可以堅持初心長做長有
我都覺得唔錯

其實佢第一年做到武俠校園嗰個感覺係有少少驚艷到我,因為我個人都係P5忠粉。佢系統上都做到嗰種上堂考試一齊切磋嗰種感覺,成績唔夠好就入唔到嗰班,真心覺得好正嘅

我覺得去到第一年尾老闆嗰度都寫得非常之唔錯,唔知點解第二年一開波文本就爆炸。比如話中毒嗰度為咗營造緊張感寫到佢好似真係會死咁樣。跟住啲藥材仲要好難搵,呢兩日搵唔到佢就死㗎喇。咁啱同一個地方又有齊曬喎,我覺得勁突兀。我寧願佢俾我揀要唔要扣基本功幫佢療傷,或者要唔要用大錢幫佢買藥材穩定。絕對好過你好巧合咁樣搵齊曬各種珍奇藥材 。就快死嘅緊張感真係一瞬間就冇曬。

跟住落嚟嗰啲道德抉擇我都覺得可圈可點嘅。但係最大嘅問題係冇咗上堂系統。要你全程喺度睇書自學,我覺得佢最創新嗰件事就係武俠學園,有一大堆miss喺度教你唔同嘅嘢。依家叫你入圖書館自己睇,真係完全冇曬feel。

整體都有好多位我覺得好玩,不過瑕疵真係幾多
仲等緊
等到出齊晒先一次過玩
本身你講既野都有
冇左係因為唔夠時間唔夠錢
好多嘢cut 左 睇吓第日dlc 會唔會補返
不過佢改到咁應該就唔會架啦 希望呢隻賣好啲 出多啲dlc/續集

寫前傳dlc劇情個個就係寫俠隱劇情既人

不過第二年初係有少少格硬嚟既
有冇Mac 版
其實想問
俠隱閣個東方祖師係咪就係東方未明
但未明係逍遙派,遊戲開頭介紹祖師係無門無派
係同唔係之間
因為要避開版權 唔用得武群既設定 設定上唔可以話佢係
你知我知單眼佬都知佢係東方未明就夠
然後有班友係咁屌你鍾意阿古
俠之道無啦啦加啲火影元素入去,根本唔係武俠嘅野嚟,俠隱閣呢個組織係自創,玩起上嚟就冇咗嗰種親切感
俠客都用得東方未明
點解俠隱唔得
Agree
俠客前傳玩左4周目
俠客正傳玩左10周目
但俠之道仲係玩緊第一年
無乜binge playing既動力
俠客咪就係比人食左
你上steam 買俠客河洛一蚊都冇
你批評俠之道/ 俠隱閣,就會有班友屌你迷亞古,九唔搭八
好心河洛搵大廠傾下啦,自己又冇技術冇資源冇版權
SE呢啲你打住武俠同大中華市場,應該唔難傾返嚟
好過而家咁出咗五六年都係用返十幾廿年前啲技術
依家就係大廠轉個頭唔知幾多年後, 突然話版權食晒佢啲錢
跟大廠又要跟大廠方針, 整game好多限制
條友應該都唔會想跟大廠了
大陸嗰邊怕左智冠啦,早兩年更新改到本傳啲人物圖成隻鬼咁黎避版權問題
Btw出左完整版都會入正支持下
呢隻隨時河洛最後一隻game
做三年無咩劇情既game都搞咁多年
今次打造個武俠世界冇古代江湖味,一黎所有武功人設地方都係全新,二黎個畫風變得好精美,冇個種古色古香既味道。
我覺得佢今次最成功係寫俠道既精神,因為前傳本傳都係純粹有人作惡,正反衝突好單調,今次正派之間都有價值衝突,反派之間又有分野,個人鐘意呢類劇本多啲。
練基本功重要過練武呢樣都算make sense,最煩係有時想中旬一次練完,但唔知要個基本功高到幾多先得。如果標埋對應基本功同埋經驗會好啲。

更新完我自己覺得唔洗save load,一週目亂玩之後都雙特到,不過能力偏低,第一次玩好多時突然有強制事件食左成round ,搞到個plan錯哂。二週目時我開個excel對住啲攻略mark低哂邊啲傳書做,邊啲升,兩年每日plan 哂。

最尾淨玩琴+劍,都雙特學霸,2年尾基本功1700-1800,南上官蕭都升爆,其他升少少。
呢個設定其實幾啱

有力量既人係唔需要技巧取勝

技巧係用嚟彌補力量既不足

同埋佢數值其實都講咗

係未調整好

同埋我諗佢應該會出dlc 更新

甚至續作 河洛自己都有提過想繼續講
咁D初期武功咪冇柒用囉
出第2年之後因為第2年既招勁過哂第1年
全世界都玩掃澡堂 唔同你哂時間練第1年D垃圾招
如果第3年又出堆神功出黎咁第2年又要唔練招
搞到揀學系個玩法完全冇意義
除非最勁果招要跟老師學先學到
呢個係其中一個玩法姐,無人要你一定要招招學最勁等最勁,佢設計個原意就係每年學幾招,比你過到劇情咪得。

除左暗器同醫術冇試,其他試玩過都冇乜太大問題,玩第二難都過到第一年。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞