RAT+ve/初步確診/確診圍爐區 睇晒#1-#7再問(94)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
成日都好想瞓
想問book診所拎唔拎到檢疫令隔離令醫生紙證明等資料
可以證明屋企人中左,我就要坅啲support documents 俾公司
我都想問快測陽轉陰兩日去屌鼻係陽性
你控制唔到佢
只能自己做
以下可參考,我屋企都係共用廁所,由呈陽至轉陰都冇傳染到俾屋企人:

患者自己困在房
門口擺張櫈仔for交收物資(膳食、水、垃圾袋等)
去廁所要大嗌/ wtsapp講聲,等其他人有預備
要帶埋消毒噴霧入去,用完後自己及屋企人都狂噴
沖涼盡量隔日沖

全家一定要帶埋口罩
小弟想問下 我屋企人早兩日快測中左,報左上去全家收到居家隔離令
今日到我確診,係咪我都要再報?
如果要 屋企人洗唔洗再填?
成家都中左就由得佢啦
大家一齊好返先慢慢搞消毒
https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/factsheet_priorCOVID19infection_CHI.pdf

已接種第一劑疫苗後受感染的人士,現時建議他們按問題1內有關接種第二劑疫苗 的安排接種疫苗。換句話說,已接種了一劑疫苗後受感染的人士可在康復180日後 接種第二劑復必泰疫苗,但康復者也可選擇接種科興疫苗為第二劑。有個別需要的 人士(例如離港外遊、工作環境有較高暴露風險和較易傳播新冠病毒的員工)亦可 提早於康復最少90天後接種第二劑疫苗。
現時並未建議他們接種第三劑疫苗。至於已接種兩劑或三劑疫苗後受感染的人士,
現時一般亦並未建議他們接種第三劑或第四劑疫苗。

3月9號出
各位點睇
意思係 我要唔要再填同住家人
診所得醫生/病假紙
請問一下2280 4772係咪一定係污水陽性地方翻工同居住先拎到?我依家rat陽咗,想拎sms有乜方法?
上報左就會有隔離令同檢疫令
多謝你啊清🙏🏻🙏🏻
Day7開始連續3日RAT -be
今日day 10 屋企人2條線

到底係咪我傳染佢哋
而家無燒啊,喉嚨痛今日先有,最驚係胸口痛、咩唞唔到氣
1Jump,RAT+,有醫健通,隔離第3日拎針紙

8號夜晚開始咳嗽
9號早上發燒,快速檢測陽性
追左陣post發現要針紙就要報,
報左RAT(連同住家人報,填哂屋企環境許可家居隔離嘅選項)
報完即時收到份pdf隔離令

10號凌晨收到SMS,覆咗想家居隔離
10號追post,跟#1 打去指定診所book位
我係兩點後打去book,應該佢哋食完飯啱啱返嚟嗰轉
(留意番各位陽性應該book係#1嗰17間,
小弟book錯過其他普通科門診)
Book到診所之後就直接book埋抗疫的士

第二日出發前半個鐘收到的士SMS,
前15分鐘再收到的士電話,
入到去就看圖識字,登記同埋入去見醫生。

見醫生都係問吓你啲病徵,
同埋同你確認多次第一次RAT+嘅日子

最尾出咗由睇醫生當日計起嘅醫生紙,
同埋由睇醫生當日計起90日針紙

有口頭問過醫生可唔可以延長啲,
佢話復必泰開90日

睇完醫生等拎藥嗰陣就call定回程的士,
之後就返屋企休息

期間有頭暈,綠色啖,咳嗽,呼吸唔暢順,肌肉酸痛
不過大家應該差唔多,唔特登講太多,

希望幫到大家,早日康復
應該唔關事
琴日中
今朝填哂成家啲資料
勁快就收到sms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞