大家最誇張試過係CV上面吹乜嘢

155 回覆
65 Like 2 Dislike
係cv上吹野好似會犯法,大家帶定盔先啦

做乜L

所有回覆後面加 利申鳩up 就得

CV 航母代號?

普通包裝其
岩岩中學畢業做過份office part time
做既野不外乎影印 scan野
仲有個task係將pdf轉做word,而d文件係d infrastructure既tender
我就吹自己assisted in呢個tender project
最正係個title係temp business development executive
間野仲要係上市公司

過多一兩年都廢事寫呢個落cv
太撚廢 interview個陣都唔知可以點講
我就好誠實既
最多都係大陸office有兩條友低級過我,跟我啲單我話自己係team manager
話自己識日文但係冇證書
果陣淨係識少少

其實如果唔係日資公司都冇所謂啦
beginner照講自己fluent
intermediate就proficient

in我果個咁岩係日本部經理識日文 我即刻嚇到9縮 好在都9up到幾句

吹識歐洲語言可以搏冇人識

如果hr同manager都唔識
基本上即係唔會用
咁你寫唔寫落去都無分別
Mensa member IQ 140
(其實係mensa hk
香港mensa有past paper做
係公廁會藉黎 外國正身先係堅料)

邊到揾到past paper

我記得係google iq test
會有好多推理題做

之後我ocamp有個組mate考過一次
就shortlist哂d相似既出黎

我地成個ocamp group都做哂去考
10人有7個mensa會員
係cv上吹野好似會犯法,大家帶定盔先啦

犯邊條

使用虛假文書

cv應該唔算文書喎證書先係

有機會中 企圖詐騙
試過send錯左大學英文教寫CV既course果份CV功課去 成份CV得GPA係真既
其他野都係假既
後尾發現左send錯 再send返份岩既

入面有啲咩

咪寫左啲公司名同職位但我無做過既
試過send錯左大學英文教寫CV既course果份CV功課去 成份CV得GPA係真既
其他野都係假既
後尾發現左send錯 再send返份岩既

中大?

係呀 垃圾eltu
intern個陣幫手P一兩張圖
話自己有份跟個project
有fd做工程,明明毅進仔話自己有 high dip,份工最低學歷係 high dip

利伸,尻噏

呢啲捉到即炒唔洗賠 過左試用期都係

Interview都要Check你畢業證書啦,呢啲點呃?假證書?
中三畢業話自己大學畢業

大學畢業張證書你點黎
大學某隊足球隊隊長就話自己係General Manager

做過班長係咪可以話自己係CEO

check email officer
中三畢業話自己大學畢業

大學畢業張證書你點黎

佢有講過自己有冇比人screen走咩
中三畢業話自己大學畢業

D鬼佬真係有時會以為香港中學果d啲乜乜college係大學
中三畢業話自己大學畢業

D鬼佬真係有時會以為香港中學果d啲乜乜college係大學

咁都要有cert嫁
有fd做工程,明明毅進仔話自己有 high dip,份工最低學歷係 high dip

利伸,尻噏

Interview都要Check你畢業證書啦,呢啲點呃?假證書?

其實好少check
我而家做緊呢間由頭到尾都冇收過我啲cert

利伸,尻噏

其實好少check

小型公司就有機會唔check既
見過個fd寫11秒跑100米

可以做郵差叔叔送信熟純迅速送出?
見過個fd寫11秒跑100米

可以做郵差叔叔送信純熟迅速送出?

隆了胸
Department head
Department 得兩個人
話自己識日文但係冇證書
果陣淨係識少少

其實如果唔係日資公司都冇所謂啦
beginner照講自己fluent
intermediate就proficient

in我果個咁岩係日本部經理識日文 我即刻嚇到9縮 好在都9up到幾句

吹識歐洲語言可以搏冇人識

腦細去開會指定搵你去做翻譯

利伸,尻噏

其實好少check

小型公司就有機會唔check既

細公司連HR都無點會CHECK你
但大公司/政府 呢啲野好認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞