大家最誇張試過係CV上面吹乜嘢

155 回覆
65 Like 2 Dislike
試過send錯左大學英文教寫CV既course果份CV功課去 成份CV得GPA係真既
其他野都係假既
後尾發現左send錯 再send返份岩既

入面有啲咩
對sox好熟
其實乜都唔識
剩係讀過下咁
Fluent English
中學畢業返pt去細間補習社整教材,嗰陣自己填form寫咗職位係assistant curriculum development officer
我之前報education related嘅工都有照寫落cv
見過個fd寫11秒跑100米

佢in足球隊?

應該係in 走水貨果啲
見過個fd寫11秒跑100米

佢in足球隊?

應該係in 走水貨果啲

小販?
寫自己識用一大堆software
其實入面有一半係用都冇用過 有一半係淨係識基本野
Fluent in 蝗語
睇你要IN咩ROLE
如果你要做既野只需要你知點做, 落手落腳係人地做既話
你就好多野都可以吹到自己有份咁
甚至係一D隔離TEAM既project你都可以吹
反正你去到新公司D野一定會有唔同, 一定要pick up過
呢D野好靠你平時同唔同既同事吹水, 了解人地做緊乜

但係如果你見嗰份工係好專要做某樣野既, 當然就唔得
你IN programmer就緊係要識佢要求既野啦, 冇得吹出黎, 一落手就知識唔識
My father is your boss ok?
睇你要IN咩ROLE
如果你要做既野只需要你知點做, 落手落腳係人地做既話
你就好多野都可以吹到自己有份咁
甚至係一D隔離TEAM既project你都可以吹
反正你去到新公司D野一定會有唔同, 一定要pick up過
呢D野好靠你平時同唔同既同事吹水, 了解人地做緊乜

但係如果你見嗰份工係好專要做某樣野既, 當然就唔得
你IN programmer就緊係要識佢要求既野啦, 冇得吹出黎, 一落手就知識唔識

你覺唔覺得你離題
九秒一百拳
淨係試過pt 返左個幾星期
寫錯齊頭兩個月落去submit 左

不過試過發惡夢夢見有人成份cv 其中有d pt 職位冇中生有整到份cv 好好睇睇
九秒一百拳

讀書果陣比左幾百蚊開左間公司接freelance
跟住又再outsource 去大陸/印度

跟住就吹自己係MNC CTO
Intern experience:
乜柒都話assisted the operations of xxxxx
明明只係負責d基本文書admin野

呢個好合理喎
admin都叫幫左手 呢d叫放大 唔係鳩吹 唔強調先輸蝕

吹就一定有 尤其是interview問你咩greatest achievement
將d濕鳩大學project 吹到thesis級無雙 1人carry 10幾人
之前有d咩工team effort吹到自己無雙
好多人都話識excel (即係加減乘除之類基本嘢) , 真正識有幾多個

畫下畫寫下vba 好基本
in TA
吹自己係以前課程制訂主任(其實係私補印教材)、教育政策研究主任(教啲細路Tip題)、行政聯絡主任(聯絡家長交學費)
participate=現過身
coordinate=打電話
assist in=做過文件野
organize=開過會
大學某隊足球隊隊長就話自己係General Manager

做過班長係咪可以話自己係CEO
大學某隊足球隊隊長就話自己係General Manager

做過班長係咪可以話自己係CEO

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞