職人吹水星星師傅出食譜!

405 回覆
1210 Like 28 Dislike
我就藍
王剛用油方法點跟
G持
本書使唔使搵d淡鹽水淹淹佢先
exactly, 所以抵佢咁多view 同subscribe

大師傅出身,教人用最地道同簡單嘅工具
其他果d 得個靚字,屌你老尾樣樣野都唔同刀
整豬扒又要咩鬆肉器,星星就話知你,同你講餐廳會咁做但屋企可以用叉
打蛋又係,用筷子/叉就得,唔洗買到成屋工具

最正係聽佢講野,學到好多小技巧,呢d 真係要有經驗嘅師傅先講到,仲要技巧唔係淨係for 果味餸

例如鹽水解雪,洋蔥濕水先切,做咩餸要向咩方向切,點解要拍薑拍蒜,點樣目測油溫,點樣飛水,某d餸點解要焗一焗,唔焗會點.......etc

基本上你睇夠30-40集,已經可以自己變大廚,唔洗再上網抄都可以用曬d 技巧嚟整一味食得落肚嘅餸
佢出啲食譜係茶記啲味來
唔好話佢正唔正宗 起碼好淺白易明咁還原係好勁
對於我呢啲零入廚經驗嘅人來講係恩物
去除唔好既氣味
同埋星星連點洗食材都會講得好清楚
有咩要注意,有咩其實可以skip
d 食材有d 黑黑地食唔食得,定只係影響食相

呢D 好多其他youtuber都唔會講
好多人都淨係為咗靚/打卡就浪費勁多部位

星星就如實話你知,屋企自己食,唔好浪費,賣相呢d 唔係最重要
人地有料加賣親切贏到係實力
各位網友大家好,
我地先[用粉紅色膠盆]去一去D 雪味
嗱舊陣時喺茶餐廳呢......
pin
順手食返碗
屌你老母 牙癲點同星星師父齊名呀
又火箭引擎
人地咪職業廚師囉

你返去幫燒山李榮浩果d奶屎眼啦
以後你開親post都叫聲你師傅先
越煮越好係咪多人睇過星星?
我覺得佢正嘅位係真係家庭式廚房
例如會話你知整豬肉鬆可以用煲完湯淨低嘅湯渣唔好浪費
跟完佢, 發現茄膏同花奶好有用
師傅好嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞