[IVE]香港專業教育學院2017新生入門攻略

1001 回覆
76 Like 24 Dislike
IVE用語及設施一覽

IVE各院校簡稱

TY 青衣 CW 柴灣 ST 沙田 HW 黃克競(位於長沙灣)
KC 葵涌KT 觀塘LWL&HKDI 李惠利(位於調景嶺,兩間係痴埋一齊)
TM 屯門HM 摩理臣山 (位於灣仔)

校園設施內:

Canteen:唔係間間院校有,大部份都有伏,但至少平過出面。價位由14蚊至30蚊不等,窮撚恩物。

LRC:Learning Resources Centre,圖書館,或者叫拉把。D人話嘅「摺拉把」指嘅係躲在圖書館溫書。每間LRC都有Notebook同Netbook借(好似係),不過好早就冇哂,同埋要即日還唔可以拎番屋企

影印方面,今年每人都有1000個黑白影印quota
雙面影印計兩個quota、彩色就10個
如果quota用哂的話,可以用八達通俾,3毫一張(舊資料,依家唔知)
亦有江湖傳聞指部分電腦室同學生會印野係唔計quota,大家可以留意下

CILL:語文自學中心,內有各式各樣的書籍、影片和自學教材,是學生自學語文的好地方。學生可以按自己的學習進度,利用課餘時間,單獨或與同學一起學習,提升中、英文及普通話的水平。
聽講長期有兩個鬼佬係到,想英文好記得多D去同佢地吹下水

學生休息室: 青衣有,其他唔知。聽講係for 玩card game專用嘅房

學生秘書處: 聽講秘書處嘅人好撚串

泳池: 唔係間間院校有,好似得青衣,柴灣同HKDI有。

GYM房:唔知係咪間間都有,要上左一個班先可以用,聽講康文處張GYM卡都用得。

Locker:有得申請嘅,但好多時D人係自己買個鎖就爆個locker黎用。

oday:迎新日,科科都唔同時間。可去可唔去,主要係派學生證同你行下間院校,會叫你買參考書,記得唔好買,根本冇用。

學生證: 上堂記得拍卡! 準時拍卡時間為上堂前5分鐘至上堂後10分鐘,10分鐘之後就開始當你遲到(聽講可以扮冇帶卡同阿sir講唔當你遲到)
學術類:

Tutorial: 小型課室上堂,將全科人分為每Tutorial Group 15-30人上堂,較多互動、問答環節、做Presentation既課堂,通常一個鐘。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100人左右係度聽Lecturer講足兩個鐘。

走堂:IVE要上夠七成嘅堂先比你考試,請教下你地D師兄師姐點走堂。

GPA:Grade Point Average,低過1就踢9你出校(好似係),4為滿分。

Sem = semester 學期 ,IVE總共有5個sem,包括year 1嘅 sem1,sem2,暑sem同year2嘅 sem4,sem5。

Sem break:sem同sem之間嘅假期,通常得一兩日,仲慘過樹仁中學得三日Sem break。

SSD:全人發展科 濕勁科 教埋D白痴野

Free rider:非MK字,經濟科用語,意指a person who receives the benefit of a good but avoids paying for it ,即係唔做野又痴住人同組拎分果D人 ,唔想搵到freerider做組員,試下搵下D平時上堂坐前面,專心上堂嘅人做隊員。

Day off:全日冇堂

天地堂:一天一地嘅堂,例如朝早上八半堂,之後要到三四點先有另一堂,就係天地堂

FYP: Final Year Project,做唔好,畢唔到業。

Intern: 讀IVE就一定要做intern,有D好好pay有D一蚊都冇。
其他野:

活動:開學之後可以去參加下,特別係工程/IT,想識下朋友就參加下
例如和富,IVEITE,V CARE,Speak for sucess

和富
和富領袖網絡向不同大專院校學生推廣領袖訓練活動。各院校學生成為會員後,能夠策劃和推動不同範疇、有意義的活動,裝備自己及服務社會。透過參與各項活動,會員能夠體會書本以外的知識,裝備自己成為未來社會的領袖人才。
比廿蚊申請 之後活動就好似唔洗再比錢 同埋好似有件衫拎

Speak for sucess
「說出成功路計劃」重點培訓同學的溝通、表達及演說技巧。通過一系列工作坊及活動,再加上導師及友伴互動指導,使同學成為一個用詞生動,能感動聽眾的成功演說者。良好的溝通及表達能力,有助同學邁向成功。
聽講學到好多野 特別係讀BA嘅朋友就最好參加下

IVEITE
“IVElite” 是一項學長啟導計劃,讓同學透過有系統的培訓成為自主學習者。學長的支援及經驗分享有助同學快速適應新的學習環境,以及建立適合自己的學習策略。

V CARE
“VCare” 是一項服務研習計劃,期望同學能夠培養關懷社會的心及履行其公民責任。同學可透過不同的工作坊,學習策劃及推動有意義的社會服務,為有需要的社群出一分力。

http://www.vtc.edu.hk/sd/tc/vcare.html
自己睇下啦

信用卡:VTC會有張東亞信用卡可以申請 但張野好柒
同埋開學之後
有好多信用卡撚會係學校門口sell你
唔介紹邊間好D啦 自己搵下資料啦
(有D八大學生先申請得 有D大專生就申請得 自己睇路)

大專生優惠買notebook:開學之後自然有宣傳,啱用有錢就買啦。

Zone24: HKDI先有嘅24小時空間,聽講有好多HKDI學生個到瞓過夜。

校巴:青大有校巴係返學時間來往學校同沙田/葵芳,因為價錢較貴,D人多數坐小巴。
收皮啦ive要乜攻略
你老母就舊登呀
高登都唔識講
收皮啦ive要乜攻略

我地渣嘛 咪要攻略囉
你老母就舊登呀
高登都唔識講

高登
收皮啦ive要乜攻略

我地渣嘛 咪要攻略囉

俾錢咪收囉 攻咩略
收皮啦ive要乜攻略

我地渣嘛 咪要攻略囉

俾錢咪收囉 攻咩略

IVE用語及設施一覽

IVE各院校簡稱

TY 青衣 CW 柴灣 ST 沙田 HW 黃克競(位於長沙灣)
KC 葵涌KT 觀塘LWL&HKDI 李惠利(位於調景嶺,兩間係痴埋一齊)

校園設施內:

Canteen:唔係間間院校有,大部份都有伏,但至少平過出面。價位由14蚊至30蚊不等,窮撚恩物。

LRC:Learning Resources Centre,圖書館,或者叫拉把。D人話嘅「摺拉把」指嘅係躲在圖書館溫書。每間LRC都有Notebook同Netbook借(好似係),不過好早就冇哂,同埋要即日還唔可以拎番屋企

如果quota用哂的話,可以用八達通俾,3毫一張(舊資料,依家唔知)
亦有江湖傳聞指部分電腦室同學生會印野係唔計quota,大家可以留意下

CILL:語文自學中心,內有各式各樣的書籍、影片和自學教材,是學生自學語文的好地方。學生可以按自己的學習進度,利用課餘時間,單獨或與同學一起學習,提升中、英文及普通話的水平。

學生休息室: 青衣有,其他唔知。聽講係for 玩card game專用嘅房

GYM房:唔知係咪間間都有,要上左一個班先可以用,聽講康文處張GYM卡都用得。

Locker:有得申請嘅,但好多時D人係自己買個鎖就爆個locker黎用。

oday:迎新日,科科都唔同時間。可去可唔去,主要係派學生證同你行下間院校,會叫你買參考書,記得唔好買,根本冇用。

學生證: 上堂記得拍卡! 準時拍卡時間為上堂前5分鐘至上堂後10分鐘,10分鐘之後就開始當你遲到(聽講可以扮冇帶卡同阿sir講唔當你遲到)

gym房:康文署個張證唔入得
收皮啦ive要乜攻略

我地渣嘛 咪要攻略囉

俾錢咪收囉 攻咩略

駁唔撚到
不過比DSE雞知道咩事都好
IVE用語及設施一覽

IVE各院校簡稱

校園設施內:

唔係話填張野就入得咩?
收皮啦ive要乜攻略

我地渣嘛 咪要攻略囉

俾錢咪收囉 攻咩略

駁唔撚到
不過比DSE雞知道咩事都好

鬼叫我地讀書唔叻咩
呢家ive d都有分數票求架, 沒以前咁易

咩分數票??
IVE用語及設施一覽

IVE各院校簡稱

校園設施內:

唔係話填張野就入得咩?

我之前問過呀sir, 佢話唔得
呢家ive d都有分數票求架, 沒以前咁易

咩分數票??

要求, 打錯

摩利臣山少林寺
摩利臣山少林寺

其實入面真係冇女同學?
IVE用語及設施一覽

IVE各院校簡稱

校園設施內:

唔係話填張野就入得咩?

係掉翻轉,ive gym 填form入得康文署
學術類:

Tutorial: 小型課室上堂,將全科人分為每Tutorial Group 15-30人上堂,較多互動、問答環節、做Presentation既課堂,通常一個鐘。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100人左右係度聽Lecturer講足兩個鐘。

走堂:IVE要上夠七成嘅堂先比你考試,請教下你地D師兄師姐點走堂。

GPA:Grade Point Average,低過1就踢9你出校(好似係),4為滿分。

Sem = semester 學期 ,IVE總共有5個sem,包括year 1嘅 sem1,sem2,暑sem同year2嘅 sem4,sem5。

Sem break:sem同sem之間嘅假期,通常得一兩日,仲慘過樹仁中學得三日Sem break。

Free rider:非MK字,經濟科用語,意指a person who receives the benefit of a good but avoids paying for it ,即係唔做野又痴住人同組拎分果D人 ,唔想搵到freerider做組員,試下搵下D平時上堂坐前面,專心上堂嘅人做隊員。

天地堂:一天一地嘅堂,例如朝早上八半堂,之後要到三四點先有另一堂,就係天地堂

FYP: Final Year Project,做唔好,畢唔到業。

Intern: 讀IVE就一定要做intern,有D好好pay有D一蚊都冇。

成日都有人搞錯SDD同SSD
學術類:

成日都有人搞錯SDD同SSD

其實邊個先係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞