林家謙 x 澤日生 x 林夕新歌《某種老朋友》

747 回覆
1215 Like 30 Dislike
支持新四大天皇cover
佢地唱富士山下屌打單春
依首無問題啦
好想聽
最諷刺係雖然各行各路林夕依然會懷念佢哋係好老朋友
反而個老朋仲嘲弄佢係黃
邊啲人反轉豬肚就係屎
ian首新歌成4M views
但家謙依首某種老朋友迴響大好多
鏡粉狂loop 謙粉/街客佛系
fan base大好多
ian首新歌落勁多廣告刷view
呢排差唔多條條YouTube都見到
有無人3:20左右聽到吓好似電腦彈error嘅聲
聽咗應該過百次 次次到嗰個位都怪怪哋
推到佢唱一次
佢自己都係其中一個某種老朋友
唔講政治/版權問題 佢都唔會即刻cover 人地首新歌 唯有腦補下
啱啱聽完家謙個881電台訪問

佢話佢同澤日生一致認為首歌唔應該將情感過度表露 因為我地唔需要太過在意傷痛嘅存在 應該好似一塊葉咁由佢飄
所以樓上有人話佢冇單春演繹得咁有感情係正常 只係家謙今次唔係要灑狗血
我估佢係想唱出淡然feel

佢話有人覺得佢唱得平得濟 好似喃嘸

仲話某種老朋友練咗接近一年先去錄 又有上堂學唱歌 respect所有用心做歌嘅歌手
呢首歌聽完後個心「噏」到呢

呢首配林家謙嘅喃嘸腔係一絕。
真係做到夕爺嗰種表面似已放下,但實質從未放下,默默哀悼一段友情嘅感覺。

如果同死黨絕交、同伴侶分手,真係唔好聽呢首,聽完真係會去跳樓。
Ching 可以聽多兩次 聽下最尾果段個arrangement
我自己感覺就係一開始個天好灰暗坐起凳回憶嘆惜
去到尾段望倒個天有陽光 個人醒一醒
明白有d野放唔低都要接受
就釋懷左起身繼續行 just carry on

不過每個人解讀唔同 如果你聽完太 sad
可以聽d輕鬆d嘅歌先 加油
開頭一兩日係我睇老朋友個mv會彈ian新歌首廣告出來
lm
啲鏡鳩view刷出嚟家嘛
一人F5 10次先好走
我而家手機睇片養成左一個習慣就係一見到廣告即刻㩒舉報佢試吓彈出嚟?
家謙有冇接受過任何訪問講過自己首新歌?
依家好似零宣傳咁
獨立媒體 inmediahk.net 13 小時 ·
楊千嬅、陳奕迅都係「某種老朋友」?
全文:https://bit.ly/3pJbTgr
呢個係咩事
宣傳下

大專生人氣音樂投票2022
https://lih.kg/2944134
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞