林家謙 x 澤日生 x 林夕新歌《某種老朋友》

747 回覆
1215 Like 30 Dislike
如果單春唔係做左新疆春
我估呢首係佢唱
btw夕爺係講緊新疆春同嬅嬸個班人
夕爺寫得出嚟 應該都得到釋懷
呢樣都算係值得開心嘅
個個都叫單春cover 佢敢唔敢唱先得㗎
呢度唔講得真話,會俾人不停負評。老實講首歌係好好,但係家謙handle唔到,低音個度啲音準都好勉強。
過期朋友呢個term真好sad
最佳損友
如葉有枯榮輪流 命像悼念長壽
依句個"流"字轉音 唔知點解聽到勁心酸
點會,林夕ig好少follow人,佢其中一個follow既就係楊千嬅
去微博叫佢唱囉
Eason唱一定會高一兩班
但林家謙一定唔會話難聽先
其實林家謙聽落咁怪
有機會係中低音太用喉嚨
但其實佢唱功真係好勁
混音區好熟練 轉音轉得好smooth

不過早個排睇林家謙訪問
佢話知點解自己把聲咁怪
但唔知點解今次新歌同之前唱腔好似冇乜分別
好想聽下單春/人瑞唱會點,自嘲咁唱都幾正,唱一首唱畀自己聽既歌
第一次聽我都咁覺得 聽多幾次就停唔到 思考返點解會咁諗
我又唔覺得首歌有嘲諷成分
首詞只係講兩個朋友選擇咗唔同嘅路而分開
冇任何立場 好雙向
對單春同人瑞黎講林夕都係過期朋友
估唔到林家謙嘅唱功由唱得好聽咗,咁快就去到咁深沉嘅演繹

呢首歌聽落好eason,除咗曲詞編之外,好多語氣腔調同尾音嘅處理都好eason
作為廿幾年單春fans, 新薑綿事件後真係好少再聽佢
家謙就出道loop到而家,平心而論呢首歌唔可以話邊個唱會好聽d, 兩個唱我會覺得唔同感覺。
大家講嘅歷練,滄桑,一定係Eason先會比到,但係家謙就比到淡然同埋不捨我地,係兩種唔同時期對朋友分道揚鑣嘅心情,所以唔可以咁樣比。係冇錯而家story telling能力一定係Eason好,但唔可以話家謙浪費左首歌囉....

同埋公平d, 揾個廿幾年歌齡嘅同一個幾年歌齡嘅比較會唔會太過苛刻?
eason唱既話一定諗住楊千嬅黎唱
兩個老朋友 再唱出黎個種feel邊有得比
咁首歌係正既本身
你又啱我睇得太單向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞