林家謙 x 澤日生 x 林夕新歌《某種老朋友》

747 回覆
1215 Like 30 Dislike
我聽隻歌冇覺得單春唱會更好
做咩個個都話林家謙唱得唔好 我覺得ok 喎 有種淡淡然嘅傷感
唔同意家謙handle唔到首歌甚至係嘥咗首歌 無錯俾單春唱可能更加入心入肺 但家謙都唱到好虐心 平淡得嚟又帶到一種窒息嘅感覺

「總少不免驟然遇上當然就 為美好光影感激可以隨身走 就讓迎面變背後」

一向唔鐘意家謙個唱腔嘅人 聽呢首應該會聽到想死
重點:想聽家謙嘅曲
我覺得林家謙有種魔力
有啲歌第一次聽會心諗做乜嘢,唱成咁樣真係好聽咩?(下一位前度果時都係咁)
但神奇在佢又比到個吸引力去再聽多次
然後竟然會接受左第一次聽嘅疑惑,最後不斷loop聽上癮
唔知有冇人都係咁
其實解做ex變老朋友都無話唔得
意義上解得通無扭曲意思嘅話
讀者可以有自己解釋同共鳴
到時會調返轉有人想聽返家謙cover
上年寫比單春果兩隻正到
正啵
今日第一次聽覺得不過爾爾
夜晚再聽 而家連聽咗大概20次
單曲循環中
牙謙啲歌嘅定律
不過今次呢首第一次聽已經覺得正
其實大家淨係留意曲詞唱 忽略咗編
一首歌點解能夠打動到人 編曲都係好重要嘅元素
聽下在空中的這一秒 同 余春嬌 就知咩事
呢首歌嘅編曲其實好豐富 亦都好林家謙
因為係林家謙自己編 所以係好配合到佢嘅風格
所以唔好抹殺咗佢係呢首歌嘅重要性
佢花咗好大苦功去帶出首歌嘅靈魂
所以我唔覺得呢個版本會比Eason唱差
係,真係唔可以聽太多
我聽電台果時都覺得差d
聽多幾次digital 就中哂毒
其實已經演繹得唔錯
只不過珠玉在前
單春同一個班底唱依類歌太經典
個個搵佢同歌神比
我反而好enjoy沉浸喺呢種好痛嘅mood裡面
好耐冇一隻歌咁有feel我一聽就投入晒落去
好鍾意家謙啲扭音
我淨係呢首歌都單春循環聽咗一日
呢首歌真係好有單春既影子
好似夕爺同澤日生一鞭一鞭打落單春度,話要同佢分渡洋標咁

respect林家謙,我愛林家謙
你單曲循環到變左單春
沒有傷春 但有悲秋
呢單好似係何方
首歌係See You Next Time
連詩雅嗰首好似係唔知咩project嘅歌嚟
N年前做落,個班底一早曝咗光,所以先唔改得
所以唔係想講林家謙肯搵夕爺代表啲咩,但其實20年打後真係唔係咁多人仲敢出林夕個名
家謙唱得唔差
但硬係差咁D滄桑感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞