林家謙 x 澤日生 x 林夕新歌《某種老朋友》

747 回覆
1215 Like 30 Dislike
唔知單春聽左呢首歌未
其實家謙未唱到嗰種意境出嚟 所以你咪覺得無feel囉 但唔代表佢唱得唔好只係聽慣eason嗰種層次啫
首歌愈聽愈好聽
不過有時聽聽下 好有eason以前某隻歌 不過諗唔起咩名

啲詞又長 節奏又係咁快慢咁轉
難唱到呢
主旋律
尖沙咀肥媽
被刺中心臟了
Youtube啲cover炒車炒到 林家謙live唔知唱得返幾多成
記得林家謙在2021年叱咤頒獎禮後曾經說過,希望有機會演繹由其他音樂人創作的旋律,挑戰自己的唱功。果然,他在日前推出的新歌《某種老朋友》中,自己只負責編曲、監製,曲、詞則交給《下一位前度》班底澤日生(Christopher)和林夕負責。《01眾樂迷》這次找到林家謙,比較新歌與過去自己創作的分別,也談起對新歌歌詞的感覺。

《拼命無恙》後給自己的挑戰

一聽到澤日生x林夕,很多人都會想起過去為陳奕迅、謝安琪、張敬軒的作品,當然也包括家謙有份參與作曲的《下一位前度》。他說希望唱別人創作的想法,其實早在出道第二年時已經出現:「呢個念頭早喺2020年做完《拼命無恙》之後就一直想唱別人寫嘅歌,但嚟到而家先真正實行。因為我想自己喺聲線上有更多可能性,自己最熟悉嘅旋律可能都係聲線上突破嘅障礙。」

至於今次與Christopher和林夕再續前緣,家謙坦言是與《下一位前度》和《拼命無恙》有關:「因為第一首歌《下一位前度》係同Christopher合寫,第二首《拼命無恙》係我自己寫,所以第三首想交返個波畀Christopher自己寫,今次佢係度身寫嘅,好多謝佢。首歌係深化咗《拼命無恙》之後嘅延續,層面更擴大至唔同嘅關係如朋友、親人,不限於愛人。」

獲澤日生度身訂造新歌

今次演繹Christopher的作品,家謙也要感受對方風格上與自己作品有何不同。他認為聽眾可以感受今次旋律上的走向:「佢嘅旋律密密麻麻好多,流水式嘅旋律走向,有種窒息嘅感覺,可以營造比較冰冷、沉重甚至令人顫抖嘅感覺;自己過往作品比較多喘息嘅空間,旋律相對疏落啲。」至於在編曲上,家謙覺得旋律已經很豐富,起伏較大,今次選擇盡量用最簡單的配樂,幫助聽眾快速投入旋律和歌詞帶出的意境。

「我只係順著字句嘅語氣『講』出來」

歌詞方面,林夕寫了一份關於昔日友情的緬懷,內容也正如家謙所說:「某種人說再見就是不再見的意思,如你聽懂了,你也就開始接受自己不會完全放下,而歸於無恙。」不少歌迷都因為這首歌而勾起往日經歷,有所共鳴,而家謙則說自己收到歌詞時好像感受到林夕當下的情緒,不過在演繹時卻沒有刻意投放自己對歌詞的見解:「其實我冇乜加諸自己太多嘅情緒同想法,因為本身旋律同歌詞已經自帶好重嘅情緒同起伏,我只係順著字句嘅語氣『講』出來啫。」

《某種老朋友》正式為個人第三張專輯的籌備工作揭開序幕,問到新碟內餘下的曲目會否交給其他音樂人創作,家謙透露:「暫時未定,但朝著依個方向,嘗試向其他音樂人收歌中。」
今年讓返唱作人獎出來 可以首奪男金
「天涼就過秋」嗰度有啲似呢首
李榮浩老師嘅作品 釗峰/鍾鎮濤翻唱
但一睇啲詞 唔通鍾鎮濤都係老朋友?係嘅話林夕真係好癲

煙花非花
作詞:林夕 作曲:李榮浩

誰願意放手 雙手空空怕會令人顫抖
誰話過放手 等於將擁有當毒咒
投入了太久 捨不了過去(捨不了過去)
也寄望日後(也寄望日後)愛新或念舊
相識到了離去 都會揮揮手
這雙手已放下了 可放低多久

想執著放手 傷春悲秋發作亦無借口
不執著放手 否則只會更內疚
還是會放手 如未看透
將心血挽救 無謂看透
有歲月殿後 隨年月伴奏
放低極用力 假使氣魄未夠 可以抖一抖
放得開與抱下去 都靠這雙手

https://youtu.be/tB-Rs8L_vmY
連連串串起落嘅旋律
加上夕爺夭心夭肺嘅詞
真係聽到刻晒入心
明大家想聽eason唱
但都想大家比多啲credit家謙
做左一首咁好嘅作品
希望家謙你睇到 多謝你
收皮啦好嗎?
聽完我更加覺得家謙唱得好撚好聽
少似四季
今日依個天氣好岩聽依首歌
好L正
又真係好神奇,今日見youtube推介㩒入去聽,真係聽到一半已經諗如果係Eason唱會點?之後先上連登搵依個post,原來咁多人都係有咁既諗法?其實點解會咁,我聽第一次時都未去深究歌詞,但已經有種依句Eason唱會點起腦入面出現
利申:我唔係Eason Fans,覺得家謙都唱得唔錯,無話佢唔好!只係個腦會自然諗左去Eason點唱!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞