如心酒店集團向退房24小時內染疫客人 收取額外5000元消毒費

245 回覆
33 Like 465 Dislike
9唔搭8 我就算冇講大話代表我一定唔會中架咩
但如果係住完酒店先比人初步確診呢
我係酒店比人感染到仲要比5000?
封信寫咗透過登記信用卡收取
搵鬼住
但又要係指定檢疫酒店
咁檢咩閪
檢疫個目的唔係用黎睇下有無染疫?
如果入住前,已經出現病徵或曾與新冠確診或相關人士接觸,咪要收你5千
封信邊到有寫
封信係話你宣稱自己無病
如果出黎有病就要比5000
好似唔係喎巴打,如果係曾經有接觸過,本身而家應該所有酒店都係,佢會唔俾你check-in

如果係因為曾同確診嘅人接觸,會出現一個情況就係當事人自己都未必知道,好似早幾日有一單,大家戴住口罩喺地鐵站經過9秒就中

如果佢嘅意思係假如當事人故意隱瞞曾經同呢班人接觸,跟住住佢間酒店,佢就會收5000的話

會出現一個問題,點樣去證明係故意隱瞞

邊一個負責去證明

定係入住嘅客人之後確診就即刻直接收咗錢先,有咩你慢慢傾之後先諗吓退唔退錢

同樣邏輯,咁如果佢酒店員工發現有確診,係唔係確診員工返工嗰一日,所有酒店客人會收到$5000賠償先?

作為一間舖頭我覺得酒店係比較多責任要將啲嘢講清楚,唔係模棱兩可好似想借啲意收啲客錢咁樣

講真,確診已經好慘㗎啦

不過作為消費者,至少可以永遠都唔去呢間酒店,個大佬咁戇鳩下面啲同事都好難做,無謂大家難做辛苦啦
做多咗 上下款無,都係啱 英式美式分別 美式要漏空少少分段
咁如果我無出現病徵,亦無曾與新冠確診或相關人士接觸
我如實申報咗啦

但24小時內比人確診呢?
一撚定照扣5000
無任何病徵 自己又唔知
住完先知呢?
間酒店想執笠咪執囉
搞埋d小動作
我無病徵 又無去強檢
住完先知有 咁叫唔叫虛報
咩原因收呢五千蚊都係仆街㗎啦
咁撚臭串咪唔好做我生意囉
如心呀嘛,記住佢,疫情之後都唔會再撚幫襯
Check Out 後用App鎖咭, 問你點收我?? 唔知而家科技在客手, 再立即報失張咭都仲得, 5000實囉我唔到......
我申報咗無, 佢係要點證明我係虛報先
我去同SOON仔飲茶,我唔知隔離枱果個係帶菌嘅,佢行過我就中咗
或者我坐巴士隔離果個係帶菌嘅,咁就中咗

呢啲情況我唔知個病係點黎
但我有如實申報
咁洗唔洗比5000先
到時酒店會同我地對薄公堂,搵證據,證明我係講大話先扣5000?
cancel 應該會override所有授權
你本身唔知曾經同相關人士有接觸,就唔係虛報啦
有鎖咭功能就唔係咁講, 睇下邊個快手.
正常你一早授權左 數之後再改咁解
你可以唔比 但佢條數就入左落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞