[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(55)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
唔敢自己搞就問左先,多數都得
唔得就唔好幫親
less is more
其實頭post 10k以上 同 窮三代 係點分
好似好多窮三代都係一萬頭
夠你玩足三代而窮三代
要明白headphone 生命週其可以好長,可以賣30幾年都繼續賣緊一手
當然有d headphone過左個時代就會被取代
發掘窮三代headphone 能力係會窮, 可能入門成本高,更多情況係一闊三大
個坑可以比iem 深好多,所以唔好比定價影響個判斷
lm
可唔可以理解做窮三代潛在能力/上限高啲 10k以上嗰堆比較易玩
潛力高低同易唔易玩唔對立,可以係易出到好聲不過仲有得再好
所以10k以上個d純粹講價錢,唔一定會易玩
窮3代個d你見好多都係舊野,但係就值得記念
用iem講就仲好理解,咁多幾萬蚊iem,你估10年後有邊d仲有人討論?
未計t1 2nd最平都係6千內
或者咁講,窮三代list通常係
隻機好難夾機,你要試好多嘢先會出到自己鍾意嘅聲,由power cord到訊號線,耳機線,earpad,dac,amp可能全部都要夾好先得,當然呢個例子係最極端,通常都係dac 同amp夾得好就差唔多,不過市面上咁多dac同amp,無限個組合,要試到啱自己心水嘅就係時間同精力同埋金錢,所以係窮三代

另一樣就係隻機本身唔難出好聲,基本夾咩機都冇死嘅,但係你越餵靚嘢俾佢就越好聲,個極限去到邊度又係時間精力金錢,所以係窮三代
一隻機夠你玩足三代,問你死未
其實咁嘅用法部dap本身個聲底係咪可以無視架?
佢淨係用來放file同埋控制play pause?
both yes
當然有d 關dac 設計問題
例如接地、shielding, 電源、usb 線路、OS調校

我唔覺得dap做usb一定就會好好,不過唔會差過乜都冇搞過既電腦做source(雖然一般聽落都係冇比較就冇分別,同埋有分別都唔係超大,除非有ground loop/底燥個d問題會影響所有野)

電腦做source唔係差,只係睇你有冇心搞
買streamer/獨立一部現成media server 唔一定等於就係好,畢竟有唔同級數
好處係唔洗煩,壞處係你會比機能限制個用法。如果os/app寫得差都會唔好用

用咩機做source 都唔係最重要,重要係work 左先
headphone, amp, dac 先係最主導個效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞