[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(55)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
個位巴打明白HD8xx係伏,但係仍然有興趣
我唔會潑佢冷水,講返有咩要做
當佢話用judgement(close ended)去帶起discussion(open ended)
就知道不如出返去繼續睇下po算
咁你現時想討論嘅題目係乜?

1. 呢個人對隻headphone嘅評價好主觀,有誤導成份,呢個人有問題
2. 隻headphone有某啲問題,想同大家討論下

係邊樣呢?還是另一啲呢?
根本成個連登啲風氣都好撚柒
乜都讚一餐,邪教咁
啲product明顯有問題又唔大大聲屌
係咁話煲完會好啲 換線會好啲 換pad會好啲
屌你老味買DLC變常態

嗱老老柒柒HD8xx有幾伏,樓上幾位都心中有數啦
有人上嚟問是否不智喎,你有冇大大聲話係「不智」等人唔好中伏先?

記得初初開耳牛po嗰時 有人話相比iem po,呢邊係清泉
清?邊撚度清
咁對人哋嘅意見有批價或反對論點係好正常嘅事
亦都好值得討論落去㗎
但你講開連登嘅壞風氣
傾傾下一樣嘢時轉咗去拗對錯
變咗係鬥緊輸贏
都係一個壞風氣
當然呢個係人溝通時嘅習性之一嚟

而我個問題都係現時討論緊乜
就算係討論緊個人有冇問題都可以係一個topic
但最緊要知傾緊乜姐
篇文表達緊煲機係有得解同有用,佢亦都講佢係用特定方法去煲先咁有效率。一般發燒友在家裡不會有設備去做測量,亦不適合用上述的方法去煲熟單體。headphone 單元同喇叭單元一樣有懸邊和彈波,所以應該都係煲緊呢樣。不過篇文未有解釋如果係全頻單元個時係唔係得低頻有效。我覺得全頻單元的話應該會係其他頻率都有影響

我大部份時間都用返平時聽歌音量去煲,歌最初用AV show 個d碟loop 住,然後用返其他平時聽開既歌,覺得有問題就用呢d歌loop住大約幾十個鐘,收貨又再用其他歌試,重覆到cover 曬平時聽開既歌唔同類別
同埋我唔會一路聽一路煲,只會每日花幾分鐘聽下進度如何
師兄,語言係有岐義嘅,一句嘢你認為無咩問題,其他人會覺得可能有問題㗎。況且我睇返你一開始嘅留言其實唔係好集中到表達你想討論煲600個鐘呢個問題喎。咁我就認為其他人嘅反應都合理嘅
ching繼續還繼續,你分返清邊個打邊個
我淨係講burn in係心理作用冇話軟化
我上面打完成段嘢你淨係針對住我話你激嚟問,不如你覆咗先,你淨係揀啲你覆到嘅嘢嚟judge嘅話不如唔好討論

本身打手巴個分享由頭到尾都係有屌咩位唔好
有講埋咩野自己滿意既就變咗做 "乜都讚一餐,邪教"
煲咗600個鐘覺得啱聽咗 呢啲咁主觀既野 又變咗引中人伏 催眠自己
根本8XX呢隻野呢度啲巴打九成九都會話係伏
不過總係會有人見唔係貴 想買 上黎問吓
有人分享吓自己真係用過有咩感受又唔得
喺到屌人煲600個鐘嗰啲人自己都唔知有無買過聽過
總之自己覺得係伏既 就唔可以有人聽完之後覺得其實唔係咁差
一定要全部人同你一樣屌撚到上火星先叫討論
跟住就屌連登風氣好撚柒

我話有人問件伏嘢「買唔買好」,應該用絕對肯定嘅語氣講「唔好」
你就無限放大到要「屌撚到上火星」
你覺得自己嗰隻煲咗600個鐘會好聽咗係你嘅事
改變唔到隻嘢係大伏呢個事實

收皮啦打咁大篇文倒部都係廢話
我話有人問件伏嘢「買唔買好」,應該用絕對肯定嘅語氣講「唔好」

OK, 下次改善返
有咩高見啊KOL
啲product明顯有問題又唔大大聲屌

讀寫障礙?
我講風氣唔係針對打手呢件事
係成個連登啲興趣po都係咁

打手呢件事就係垃圾風氣下嘅一個結果嚟
講真佢係心有顧忌唔直接講 定係其實心入邊完全唔覺伏
得佢自己先知啦

嗱唔駛叉撚住我自己有冇聽過啦
我借過fd嗰隻冇特別煲過嘅8xx嚟玩過兩日
講真會讚佢嘅人真係要去驗下耳
可唔可以係你要去驗下耳

你覺得難聽人地就要跟你? 你拎自己對耳同個腦出嚟驗下, 證明到你覺得嘅好聽先係好聽咁咪得囉

唔啱你心水就係打手? 係咪世界上只要你唔鐘意嘅嘢就係垃圾? 想問下你咩身份咁叻.

討論? 知唔知咩叫客觀同尊重?

得你自己先知啦
有無師兄用緊d9200有另外配平衡線?
我本身用開原裝線聽都好滿意,只係之前入手左portable amp得4.4想插埋入去聽,有冇啲平衡線係keep返原裝線既感覺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞