[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(55)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
702 65th
之前2隻排開比過
cut 最多cost係條head band 金屬 7xx軟好多
聲就99%似
全波整流完 >10VDC output 咁大voltage difference 用LDO有乜意義?
以為你自己搞個牛會接近D 5V 用LDO ripple細d
無嘢了
你定啦,呢個組合實際on load都係得400uVp-p
更何況入到張1121本身都有buck converter俾粒fpga
等你包膠
都有d想搞下diy
sokeris 隻dac幾吸引咁
p750 u應該係其中之一?
其實我諗哩度大家都知8xx係特別例子,每次有人問,打手巴都會state返個問題,而且都話過係都買咗返嚟所以想煲好佢,並冇話過推薦/抵買,冇“吹到好”,而係一路都有講明8xx係有缺陷
同埋聽耳機其實真係好關心理事,好多例子係聽耐咗會順耳咗,你可以睇吓其他forum,好多人都認同burn in係心理作用嘅一種嚟
打手巴煲600個鐘覺得順耳咗係佢嘅結論,講出嚟係比大家參考,等大家知道有個咁嘅例子,到最後都係睇大家決定跟唔跟

大家都係嚟討論姐,唔使咁激嘅
但你嗰句嘢係judgement唔係discussion啵

正如呢位巴打講,表達問題
你個表達方法一開始引戰咁,好難令人覺得你想理性討論
表面唔同意有好多方法,你個表達方法係點就會得到相應回應
就係咁
點解你覺得煲600個鐘會變好會,係一個讚?
你唔激
我地返應過大,應該唔好覆你
我地先係異見,你講嘅先係真理一定啱
上連登真係唔洗咁認真 咩人都有 笑吓就算
而家D人自尊好脆弱下嫁
冇人話過唔可以有相反意見,我亦都回應左你對我吹奏HD8xx既質疑
一齊睇返你最初講呢句
唔好你都吹到好,煲600個鐘

一般人都睇到係用譏諷既表達方法,而個內容係想表達:「一隻唔好既headphone都吹到煲600個鐘就會變好」
憑呢句見唔到你係想講你係想討論煲600個鐘呢點,而係質疑我吹奏HD8xx,引人中伏
呢樣同你之後講你想討論個樣野係好唔同:
我係講煲600個鐘就會變好嘅問題,人人煲親機結果一定係同佢目的一樣,想多啲bass煲完就多啲,想少啲bass煲完又少啲,係腦放就講清楚。

一個reply係質疑我吹奏HD8xx,引人中伏,另一個reply係表達「煲機會變好其實係腦放」呢件事,兩個reply係無關
咁所以你用「唔好你都吹到好,煲600個鐘」真係表達到你想討論個樣野?定係你表達緊想開拖多d?

講返正經野,「煲機會變好其實係腦放」,呢樣係yes and no.
最近都有巴打講解過煲機點解有用
https://www.facebook.com/Akoustia/posts/141590404997734?comment_id=142304324926342&notif_id=1645484102182808&notif_t=feed_comment_reply&ref=notif
佢亦解釋左有心理因素係當中
經驗上我覺得多數headphone唔會開箱就難聽然後煲完就變另一樣野,多數情況都係keep住大概個聲,然後改善返d細位。所以我先強調HD8xx係特例
巴打係度斷章取義緊,個驗文有實驗証明煲機係有用
已經好唔認真咁串柒佢,點估到仲繼續覆

你覺得呢個icon喺佢呢個reply有咩含意?
我就睇到係正面、開心、享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞