[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(55)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
終於試咗條supra ex咖喱棒,比起本身條古河差得幾遠
結像好咗,細節都多咗
低頻變得有擴散感, 鼓聲清脆咗, bass都出咗
中頻女聲變得有空靈感, 聽Uru真係不得了
人聲更加有感情
聽鄭中基首"我們"把聲好J到
高頻順滑咗同明亮咗
每件樂器嘅尾音延伸好靚

但係d聲好似比古河慢咗少少,唔知係新線落地定錯覺
不過呢種慢恰到好處, 成件事更有韻味
買左koss pp,想問下有冇咩pad 可以介紹下,yaxi 個種我都好鐘意,如果6x 蚊一對我都ok,但我搵唔到人夾,有冇其他介紹
要呀 香港行220v要降壓
手掌咁大嘅USB > SPDIF / AES
SOtM dX USB HD
M2tech EVO2

近年多牌子出streamer,用NAS / server轉翻USB/SPDIF,都係好細部
Lindemann Limetree Bridge
Wattson Emerson Digital
Metrum Baby Ambre
SOtM SMS-200

如果你要播DSD,SPDIF果啲會唔支援,要用USB。

我自己就完全唔用USB,以前我用過Ifi Micro iUSB,但唔覺得有咩改善。streamer用過前2隻,剛由Limetree轉左做Emerson digital,2隻我都係幾滿意嘅,聲會順滑咗,毛噪感會少咗。
ching 可唔可以分享下你Emerson digital條path點走?
Innuos Zenmini mkiii (Roon core) > Oyaide NEO IS707 > Emerson Digital (roon end point) - SPDIF / AES > Luxman DA06,Router 果啲冇特別執過。

SPDIF out就Blackcat Cable Silverstar 75 mkii

AES就同fd 借咗條Viard Silver HD 20嚟玩

可能條Viard聲偏柔,聽pop會覺得條blackcat 爽d,爆得盡啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞