討論巨鳩巴創業快速收皮事件

884 回覆
187 Like 15 Dislike
算啦係連登講呢d無用 賺1蚊就係奸商暴利
茶記個飯又值65蚊咩
連登咁多大學生應該自卑下
人地中五都做到
冇問題佢就應該企出黎理直氣壯屌返轉頭
冇淘寶之前鴨療街好多賣依啲都幾層樓 前上司問佢地攞貨上網賣吹水得知
係 同埋話咩淘寶食水深
你叫個鬼佬自己試下走去用淘寶
首先買完張卡會唔會比人盜用
中間又要問佢出貨 淘寶個店主識英文還好
唔識又係度親黎親去 未計又出口問題又清關比稅盛 香港就係贏在出入口都方便

成件事咪即係好似出面做trade公司咁
個客落單買貨 香港公司幫個客係大陸搵工廠跟好晒qc埋咪出貨 只不過數量變左做1件

你地自己識上淘寶買梗係咁 佢都講到明唔係用識淘寶既人既生意
其實樓主都係咁打算 咁佢19k一個月 一年都係20幾萬
而家做左5個月都袋左百幾萬 佢先博一鋪轉全職
而家咁樣比人爆左出黎應該仲有幾個月貨仔玩
執到2-300萬再搵其他野做囉
有興趣已經搵咗幾間貨源,但有d怯
佢嗰種質地打工淨係搵到萬幾
去到外國又冇技能,除咗呢啲炒賣偏門嘢之外點生存
外國香港咁乜都炒得起
不過佢又真係過分,炒賣唔係犯法
但冒牌就係犯法
睇佢打d野都覺得佢自大
可能去到外國繼續幫人代購淘寶囉 再唔係做集運公司 要做無話唔做得
事實睇番好多中小企老細真係有料咩
都係講運節流 同埋炒樓
上世紀仲可以炒樓嗰陣
唔會通街大學生,學歷中5 已經可以做老闆
但今時今日唔係,買樓都唔夠炒錶炒波鞋ntf 仿包包好賺
業餘工藝師?
點解要講咁多野,引埋咁多人爭飯食,靜靜地驘咪好囉
似係
諗起砌機mining單野
錯啦
係要有marketing得黎仲要有料
如果唔係就會似呀lou咁,最後搞唔掂嫁啦
如果佢係有料賣正版野/自創野,直頭唔會收皮啦
個個咁得閒理班loser咩
yes
仲有冇人會幫襯佢
好慘下
追完唔知實際衰咩
抄款都好難告唔入
咁易告得入就唔會d衫款左抄右抄神合成獸咁賣都冇事
望下shein 就知
除非佢個錶芯係假又大大隻字寫住Casio

道德上有問題
跟住樓主驚比人起到底 或者有人知佢做咩後學佢咁做/周圍唱佢影響佢生意之後潛水
不過太遲啦
重有落ad技巧
相點影靚啲
本身識影相要點leverage
留名學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞