[中華台北]冬奧國手穿中國隊服 「我們沒國籍之分」黃郁婷:你可以不幫我加油

225 回覆
71 Like 975 Dislike

黃郁婷穿著中國隊服裝引發爭議。翻攝自黃郁婷IG

競速滑冰選手黃郁婷代表台灣參加北京冬奧,卻被發現在IG上傳身著中國隊服的影片,引發爭議。她昨深夜做出回應,表示自己已經移除影片,「在運動屆裡,我們沒有國籍之分。」

黃郁婷在臉書發文表示,影片出現太多沒必要的留言私訊,然而「運動歸運動,在運動屆裡,我們沒有國籍之分,大家賽場下都是很要好的朋友!我也不想要模糊焦點。你可以不需要幫我加油,但請記得幫你想支持的運動員加油!」
黃郁婷表示,冬季運動在台灣很不熱門,但仍有其他中華隊選手參賽,希望大家不要忘記去替他們加油,「我相信他們也會很感激你們的支持的」。

有網友質疑黃郁婷的論點,要她「不然你拿中華隊的給中國朋友穿穿看」,她則回覆表示,「可是我只有一件,沒辦法給他們,給了我就沒有比賽服比賽了」。(即時新聞中心/綜合報導)

屌 冇中國國籍之分咁又刪po on99
弱智
冇國籍之分咁你咪著純黑囉
佢個台灣國藉可以係咁先
咁著俄羅斯美國隊衫都得啦屌你
邏輯唔通啵!沒有國籍之分點解唔着日本隊隊服?日本隊冇畀錢你?
敢於認自己係中國人 識做
屌 台灣真係周街匪諜
點守呀
係基因詛咒
即係話運動無分國界,每個人都有權享受運動嘅樂趣。
我哋要做嘅嘢就係擁護運動、欣賞運動同享受運動
代表自己國家參賽都咁嘅死款
某D台灣人係要管嘅
複行部份檢肅匪諜條例啦
而家嘅款好似等回歸咁
無國籍嘅話咁頒獎時駛鬼播國歌咩
咁台灣土地自古以嚟都係屬於中國國土
台灣人唔願做中國人麻煩躝出中國嘅地方
運動無國藉之分?
你參加奧運就係代表緊你所屬地區啦
其實佢意思係台灣同中國唔同國籍,係搞台獨。
你地私底下係好朋友我無意見
但你話無分國藉就真係on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞