出左黎做野突然後悔比太多家用

491 回覆
850 Like 59 Dislike
仲要怨的話 一個仙都唔俾
On99 已經唔撚洗做自動有錢收
仲要咁唔尊重份職業嫌三嫌四
咁睇人唔起份工 咁咪撚收家用啦賤種
叻仔
咪撚聽啲打靶講,根本你自己試吓去吓街巿望吓買餸要幾錢,交吓水電管理費等等,再諗吓老豆老母收得公唔公道...好簡單你每個星期7 日都係要食至少兩餐...唔飲茶都要食兩餐....唔出街食自己煮都要30蚊個人,唔計你都60蚊一個人一日,60X7X4=1680,都佔左三分一...加埋水電管理費雜費可能around 3000,計埋都無左5千銀左右...無娛樂都好咁你都要俾佢地一千傍吓身咖...
不過你如果話你係無撚良心無諗住養同白食白住就另計既! ...
以上只係我少少意見...
大部份同意
父母養到我地咁大,關係好比多d冇問題

不過心意 同 佢chur你比係兩回事
心意係你唔比,兩老都唔會強求果隻

同埋屋企有兄弟姊妹,屋企走左唔會分得幾多

你地老豆老母仲有冇比家用佢地老豆老母先

我自己果邊就自從我爸媽結婚搬左出黎就冇比家用爺爺嫲嫲,係新年飲茶果陣幾K
你地咁撚幸福唔洗比家用都咁多野講
我一畢業養全家 人工8成嘔晒出黎
我相信唔少人屋企人要子女比家用自己
但佢自己又冇比家用佢自己老豆老母
當然仲食屋企住屋企就一定要比
搬左出黎都仲要比果d,就諗下
人工報細數
本身俾3k 前排呀媽話唔洗俾家用
佢知我要學野 (學緊兩樣興趣+報左個考牌course)

即刻鬆動哂
I love mama
20k你都好意思比
注意 唔係樓主
唔知樓主屋企人點對你
我當年想繼續讀書
兩老變賣家當都供我讀埋佢
將佢地最好嘅都比晒我
而家即使供緊樓都自發keep住比8k
會唔會係你搵得少咋
我老母話幫我儲
20k點申請公屋
感情好好好好珍惜呀
初頭我都係比6千
後尾發覺比得多左
同屋企人話唔夠錢洗出少啲
變左4千
痴屋企住係要俾家用喎
搬左出黎住都要比10k
供樓15k
每餐都係出街食
月入45k都無乜錢儲到
老咗點算?
難得正常人。
睇親呢啲post 見到啲on9 回覆真係睇得清啲所謂好識為人著想嘅連登仔真面目。白食白住仲要大大聲講到自己幾威咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞