出左黎做野突然後悔比太多家用

491 回覆
850 Like 59 Dislike
家務又唔洗點做,又有住家飯食 就可以比多d

但如果要受氣,又情緒勒索,又乜都管住
真係寧願搬出去自己食自己
但搬出去又預左難儲首期

所以有個同自己夾既老豆老母人生己贏一半
咁少
而家歐美都係啦 越黎越遲搬出去
因為自10年代瘋狂QE全世界城市既樓價都狂升 邊到既後生仔都唔會一做野就搬到出黎 不過香港在於一世都買唔到樓 買到既都係啲唔過500呎既蝸居
正常家庭冇上一代幫
都幾難靠自己買到過400呎既樓
就算有另一半一齊供,首期都難嘔出黎
如果上一代有幫,搬出黎住比家用都唔會好過份

冇既話,靠自己只能夠買大西北200呎
自己買樓 人工冇30k以上唔洗諗
如果住屋企食屋企 就當比租啦 水電煤啦
你又唔講埋外國生活成本?
每月6k, 除番開每日200蚊,包你租,水電煤,食飯,其實好抵
我都好後悔 老豆好母 亂咁買妖股 亂咁玩傳銷
一個月搵4-6萬 不等
都係比2000
利申 不孝子
比7k 加平啲洗下洗下
都唔係幾儲到錢
平時
搵18k, 俾3k家用都覺得多
大學4年自己借non mean loan 交學費
但屋企幫我家姐俾哂IVE 同護士學校錢
平時無帶飯,一星期返屋企兩晚晚飯,早餐唔食
平時日用品自備,仲要買屋企廁紙,雞翼,油等日用品
唔會。但相對地,我唔會溺愛。

基本上 去到u, 除左學費,提供基本3餐,其他洗費閣下自理。

同埋,如果佢根本無心向學,我唔會俾學費,由佢亂報course, 用學生身份拖延時間。
呢個真
出左黎做野三年
阿媽都無用過我交既家用

最近要買樓
佢比番哂呢三年家用既錢我
當幫補下首期

所以都真係好睇屋企人咩關係
有時比係純粹感恩佢地
唔過份啦
如果係恩 係要還的
想跟你搵食
你真係好撚有心意
開間燒味舖剩做外賣都500k profit
你打份工都係俾得20k一個月
你當你父母係狗
痴屋企永遠最抵
外國交稅最低消費都三成冇左先 買餸交租水電網分分鐘仲有架車要養 只係份糧餓你唔死唔使住狗竇
你自己錢話減咪減囉戇鳩
咁又唔好話重過交稅,起碼返到屋企有啖湯你飲,交稅簡直倒錢落海,比錢阿爸阿媽飲茶都要。利申月月比5k,一早搬左出去住
后你老母個爛臭閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞