出左黎做野突然後悔比太多家用

491 回覆
850 Like 59 Dislike
直接講要交少啲 唔肯交佢哋都吹唔漲
後尾搬咗我同老豆講唔再交,老母當然嘈得好緊要但我之後真係冇再交家用
你俾呢個咁嘅文化框住,咁好難有方法
3.5k
早餐晚餐痴屋企
呢d真係好睇父母

細細個老豆就cancer走左
老母一個人湊大三個馬騮
我地三個出黎做野個陣都係象徵式俾1k就算(其實老母都話唔要)
不過家姐讀u就阿哥供
我讀u 阿哥家姐一齊供
我出黎做野屋企就要交倍半租 老母當時都係無要求加家用

到我做左一年野
同阿哥家姐商量完就直接叫老母退休算
當時阿哥結左婚搬左出去有埋小朋友
所以叫佢都係繼續象徵式俾1k
我同家姐就每人4k

直到宜家 我由畢業搵14k到搵45k
俾緊8k家用(因為交2倍租)
家姐就俾4k
點解家姐俾少咁多?
一黎佢搵少過我
第二係因為我係三兄妹唯一一個大學畢業前都無返過part time嘅人
阿哥家姐叫我努力讀書就夠 零用錢佢地俾
想去旅行佢地出
個時唔識諗好似理所當然咁 宜家都覺得自己唔應該

but
8k話多唔多話少唔少 起碼我俾得心甘情願
依家住同食都係屋企,所以比6k家用
第時會搬出去,同左父母講會比少啲,應該比2k,當比父母各1k

不過我覺得比唔比都好睇你自己財政,仲有你同父母嘅關係
唔係個個父母都咁惡毒
關係好嘅就明呢d位係最尷尬
fg果陣搵15k比4k家用
依家做咗3年去到70k 都係比4k
雙糧邊有得呃,正常公司都有
要睇你個屋企係咩屋企
喺你成長嘅日子觀察到父母都係不務正業寄情吃喝玩樂
純粹畀啖飽飯你食就叫養大你,咁就唔值

我眼見既係我老母打份基層工 做左十幾年野冇買過任何奢侈品冇乜買衫冇去過旅行,後來抽到居屋,喺樂富處理手續坐喺counter時,放低左張五十萬本票(十二年前),我就知以後一定要努力比心機搵錢畀屋企同呢個老母

利申:老豆當年一身街數
19k俾咗6k每個月支出最多係家用
老豆老母得一個
關係好咪比多d lor
唔難聽 我從未聽過係我屋企人講呢句
我同樓主一模一樣..
真係好難草到錢… 有時辛苦翻完工見到自己想要嘅嘢 買完又無哂錢
點樣可以溝通到
直接同老母講:減家用
我都想問
黎緊會搬出去。得我做野養老婆加個仔
最孝順係你
自己搬囉
以前俾開2k,依加唔洗俾
如果大家關係好,可以繼續比

你搬既地方 你屋企人有冇份幫輕你?例如首期 ,甚至 供斷埋留比

有幫就比好d
未供斷可以要求比少d
係d傳統中國家庭先咁姐,父母諗法新式西式d好多都唔會叫比家用
直接講
老母會即刻講粗口屌我老母
我諗住租樓咋
我搵兩萬幾。我諗租左出去都冇乜剩

父母就有樓供完既。2個都有做野
想每個月比小小佢地飲茶就算
如果你真係覺得家用比例太多,令你好辛苦,試吓同屋企人商量吓,收收埋埋係解決唔到件事。

其實我啱啱出嚟做嘢都好似你咁諗,覺得比家用好阻自己發展,都有因為家用問題同父母嘈過,亦都好幾年無加過家用。

但後來做嘢人工開始有增長先識諗吓,父母開始無賺錢能力,要維持屋企開支唔多唔少就要靠份家用,唔係水、電煤差餉雜費買餸錢邊度嚟,再諗吓我細個無賺錢能力嘅時候,父母都無怨過半句照捱落去養大我,所以我而家比家用無再話覺得太多,反而覺得自己有啲廢,仲要阿媽為咗慳一個幾毫行勻成個街市格價,自己無能力比多啲家用等阿媽可以餐餐去超級市場輕鬆買餸。
你係咪屋企住先唔係屋企住準備比人笑到你面黃喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞