出左黎做野突然後悔比太多家用

491 回覆
850 Like 59 Dislike
我會有心理準備可能要養佢成世,因為係自己決定比佢出來依個世界

但幸福唔係必然的,老豆老母佢地生仔係咩心態係一回事,好多人生仔唔係諗好哂先做

我依家諗起父母心情都好複雜,無辦法單純用鍾意/唔鍾意概括。但我知道佢地會將自己最好的野比我
2019年之後就冇比了
Ching辛苦晒
你屋企知唔知你加左人工
多數加左,家用都會加
應該好多人搬出去都要比
唔比會比連登仔鬧係窮人
事實係
儲幾多都退唔到休, 你自己計下就知
所以你老豆老母要你養都係正常, 唔係老鳳唔洗養
何況幾千蚊已經唔多, 仲要老豆老母 二個洗, 你試下比幾千蚊你同老婆洗一個月睇夠唔夠, 買送煮飯架咋...
幾年前新入職搵16K比5K
果時毒撚冇娛樂覺得冇乜所謂
後來過左年幾開始後悔

不過咁多年人工加左 家用都冇加就算鬼數
同埋老母係儲起晒自己份糧比我買樓
感謝老母
好多人屋企冇負擔,搬埋出去住會都要比家用

除非真係同屋企人關係好,如果相反真係唔比
同白金一樣
我搬走咗都要交家用,可以點好
家用6k係人工3成,你減唔到幾多㗎喇
減到比3k,你1個月都係儲9k,其實無咩分別
搵多法搵多D仲好啦

但話加得好少 所以家用不變
個時其實唔覺既而家回頭睇先覺都幾誇張 個時日日行路番放工 買一箱出前一丁加兩包廚師腸擺公司日日食
其實都係睇你有冇食屋企住屋企姐,咁如果有幫補下都好合理,都大過仔啦。如果冇咪比小小當請屋企人飲茶。
不嬲都係心意,除非你話屋企好唔掂就俾返多啲啫
Same
1. 你搵幾多?6k 佔你幾多?月入平均$75k
2. 老豆老母有冇返工?冇
3. 家用包唔包你日常一般飲食日用品開支?唔包
4. 屋企關係點?細過老豆老母錫唔錫你? 好固執成日覺得比家用係良心、係孝順。錫我但唔代表係我想要嘅關係
5. 屋企窮唔窮?爸媽離咗婚,媽咪無做嘢,佢窮,我唔窮

咁應該點好?
繼續比$6k家用但我要養老婆養車供樓,壓力好大
有 簽埋衰仔纸
真係好怕呢種 以前你父母都點點點嚟噠返你轉頭嘅說話
我都係俾6000
屋企算唔算窮?屋企有無樓?
都搬左出去,唔比家用佢地都吹你唔脹

但如果大家關係好,可以繼續比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞