香港根本唔應該咁多 大學&大學生

177 回覆
179 Like 922 Dislike
香港人來來去去都係讀果嫁科一早飽和
人地外國乜都有得讀,香港唔無係主流既科一早都摺左
樓主中三畢業?
果陣記得聽過有個日本人話自己係農業大學出黎
當陣覺得乜搵到食既咩
後來發現種菜都可以賺到錢
果刻先知香港社會來來去去都係果幾科為主
唔係醫生 三寶 專業人仕 係乞食
外國乜科都可以做黎養活自己
歐美日啲大學依家就係講緊人文學科無人講

不過歐美日大學啲人文學科咁左,無人讀係應該既喎
唔可以拎香港同成個美國比嘅
好似New York專做金融
矽谷專做tech
Detroit 做工業咁
望下上面啲reply你會發現香港人幾膚淺

人地講緊經濟轉型升級,產業多元化,做大塊餅俾大學生分,所謂「知識型經濟」

佢就只睇到減少大學生,等佢哋只能分細塊啲餅

引用樓主:「香港根本唔需要大學,成條街 藥房 名店 地產,全民服務業最低成本高回報」

全民做藥房 名店 地產,呢個就係佢哋想要嘅香港
香港=產業畸形
IT工程 外國係神科兼最揾到$
係香港先唔重視
大學存在係為咗提供更深入更進階知識
大學生係更進階知識中增進自己 提升自己水平 成就人生價值

出黎做嘢 返工 實現既係另一種價值 不可同日而語

睇唔到“因為返工唔需要高學歷所以唔需要讀大學”個邏輯合理性係邊
真 書愈讀愈反動
香港數字包咗大專 德國數字唔包大專
相同條件之下香港比例都係低過德國
之前見識過
有個支那嚟嘅博士
做lab
用番佢畢業論文講嘅技術做番個一樣嘅實驗
居然唔識用啲apparatus
大學生都唔係讀書㗎啦
你答我你學咗d咩
都市傳說
菲傭全都係大學生
垃圾理論

人地名店請人 無學位已經出咗局
每屆幾萬 得萬幾入u
好多國家已經唔承認中國屬於發展中國家啦喎
又一個自以為看透一切既傻闣
成本高過耶魯哈佛
畀政府洗完腦咪覺得需求偏頗
不要干涉中國內政
堅決反對外國勢力說三道四
多大學生係問題?問題只係冇人做低技術工作,而唔係太多大學生
雖然我覺得讀得書多一定有好處

但係你話去到外國唔讀書要做執貨證明你真係冇去過外國

你知唔知喺美國加拿大大把做超市普通職員嘅學歷都好撚高

你改唔到呢種亞洲人心態去外國會好辛苦
咁更加唔洗咁多大學啦
香港需要真職訓 冇空間做研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞