香港根本唔應該咁多 大學&大學生

177 回覆
179 Like 922 Dislike
香港唔係國家,好多需要大學生既產業香港都無,個市場根本食唔到咁多,你叫science個班畢業可以撈乜
下面我有講
想知大學唔係專科嘅人有咩相應位置可言
例如讀中英文系嘅人
邊到開到咁多相關職位出黎
你嘅見識畀香港嘅固有環境局限咗啫
香港人淨係睇錢 讀完出嚟搵唔到錢 啲科都冇人揀
唔係學校逼人讀某啲科 係只睇錢呢個文化逼人讀某啲科
公關、企業傳訊、社交媒體
出版、傳媒、廣告

李老闆百幾萬年薪請中文主任
因為人哋發嘅文件行文用詞全部都好靚

輕視呢個產業嘅結果咪出埋哂啲支共嘅垃圾匪文
咪係 做到連做雞都係大學畢業, 跟住問佢咩major佢答埋你d 9唔搭8既 森木管理呀, 圖書館管理呢d就最好
將每年學費加到$40 萬一年咪一舉兩得
問題係香港個教育出到黎中文系d人都唔熟中文
再者傳媒,出版,廣告,公關呢d都有相關學系
而且需求同供給相差太遠
一年產出幾百人中文系
相關空缺每年都冇咁多
如果有就唔洗剩係做教畜/乞食
小農經濟害人不淺
請毅進畢業生就最好
香港最唔應該有你呢的低能仔!
唔同
香港大學生比例已經係偏少
只係產業太低階,經濟冇轉型,搞到大學生下流化
其實多大學或者大學學位都唔係一個問題嘅,到大學生氾濫嘅時候,你自然會用多啲條件嚟做篩選,例如major, GPA, internship, qualification, ECA, 甚至乎屋企人嘅職業或者屋企地址
咩叫「生得樣衰到做唔到cs」?
咁到底係樣衰既先去做IT,定樣衰既先去做cs?
人地講緊經濟轉型升級,產業多元化,做大塊餅俾大學生分

樓主講嘅係減少大學生,等佢哋只能分細塊啲餅

你覺得兩者一樣?

引用樓主:「香港根本唔需要大學,成條街 藥房 名店 地產,全民服務業最低成本高回報」
全民做藥房 名店 地產,呢個就係你想要嘅香港??
我咪話出面地界
其實美國既大學生比例一樣好低
但都高過香港好多
出面世界*
整蛋糕都有個學位.梗係啦
重有文本翻譯 翻譯唔係直譯 係要修飾 支共叫潤色
基本係要重寫文句 有人話練文筆最佳嘅方法係做翻譯
香港好多專業書都冇翻譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞