香港根本唔應該咁多 大學&大學生

177 回覆
179 Like 922 Dislike
調理農務系
傳媒乞食唔再講,其它果啲行情都唔好,因為供過於求,揸fit果啲人都認為個個做得,自然唔會好pay
冇人話產業多元化一定係玩高科技
你有冇諗過曾經香港有強大嘅文化產業?仲有好多高科技以外嘅嘢
你睇下啲外國神科喺香港變乞食科就知
就算港共自己推嘅新產業都推唔掂
就係講緊香港個大環境
同出面世界嘅分別
我講香港姐,至於出面世界係用英文,華語圈基本上香港係最好了
點解香港會變成今時今日咁樣?
因為香港人嘅DNA就係炒賣、做轉口港,甚至多年前有報張記者吹奏「學生賣淘寶貨唱k神器創業」

曾經香港都有唔少工業,唔使下下入中國貨,可惜短視嘅香港工廠佬只想玩cost down紛紛北移,唔識搞Branding、提升品質嚟溢價增加利潤

香港需要嘅係經濟轉型,產業多元化,改變經濟架構,咁先至俾到機會年輕人發展,做金融公廁、炒股賣基金賣保險、炒樓谷地產、物流零售旅遊,唔係高級文員,就係低賤工種

然而香港經濟經歷多次送中後,已經無力轉型...

第一次送中:香港工廠北移,香港去工業化、產業空洞

第二次送中:中資合拍片、奶共藝人圈,一味迎合中國市場低劣品味,去山寨商場表演、帶貨做小丑,文化產業衰落,香港文化缺乏吸引力,自己人都唔睇,更無出口能力

第三次送中:自由行令香港進一步劣化變成低質旅遊業、周街藥房金鋪、炒樓,買樓送身份證令地產業吸晒其他產業血,中資入侵,股市變中資垃圾回收站、中共白手套,中資充斥嘅香港股市,近年喺中共監管大企業下,變成國製金溶中心
所以結論就係香港讀中英文晌全世界都無位置可言
睇過佢地D測驗..係背蛋糕材料 係真有需要定係昆錢呀
上面我有提過其實可以做翻譯
重有語言本身就係文化嘅載體
啲大學俾你本地人讀既咩,俾大陸仔讀ga
無又唔係無
行情唔好姐
日本都有轉賣廚 兩岸四地都有炒賣成風
係因為出面世界會阻止炒賣/令炒家乞食
東亞社會統治你嗰個人都炒賣
變相鼓勵炒賣
如果D書賣得你覺得會冇人請人去譯咩
市場調節職位空缺
你望下香港最暢銷書係咩?

應該咁講,分返開大學課程同職業訓練
大學應該要係出D研究人員出黎
職業訓練就係訓練唔同行業人材

醫生護士工程it狗呢D就係職業訓練
科技研發呢D要最頂尖人士先做到
翻譯都有翻譯系(+好多年經驗)做
亦都唔需要咁多位
專業嘅翻譯唔到你做
唔專業嘅翻譯唔需要你做,行情亦都唔好
翻譯非英文外語嘅翻譯會好啲嘅,日文韓文法文西班牙文
有雞先定有蛋先嘅問題
冇高技術產業
就冇人需要睇專門書藉

職業訓練香港都有i大
如果要同發達國家並列
都要有大學人材
翻譯呢啲專業書根本唔到一個中英文系甚至翻譯系畢業生去做.. 工具書會由果行專家去做,小說會由小說家譯;仲有華文翻譯好多都台灣出版社做台灣人譯
而家最慘就係大學當自己出研究人員,社會老闆當大學係職業訓練所expect啲人
樓主重點係造反 唔係大學生
香港學科個問題係唔夠多元化
傳統既科太濫
一間半間好似中大人類學梗係要
但中文、英文、哲學、歷史、社會學 開到間間U都有
反而農學、檔案學、圖書館學、犯罪學呢啲就冇
其實好多行都需要中文好既人,記者啦公關啦企業傳訊啦都需要,你睇下依家啲記者同出面企業發果啲稿就知啲人既文筆係幾咁差,啲歐化中文嚴重到一步地步
明明中文係講到簡潔有力,但依家上至政府下至小店出果啲文筆都好災難級,啲用詞好擁腫,最常見就係雙動詞,明明英文文法雙動詞都錯,但啲人中文都係好鍾意寫雙動詞句
支共梗係唔想人有學識 因為似你咁撚無腦先掌控到
行業結構問題.. 唔重視咪無人理,報館都唔理,因人地收入係廣告,爭取嘅view數,鬥快鬥多鬥嘩眾取寵先有收入繼續營運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞