香港根本唔應該咁多 大學&大學生

177 回覆
179 Like 922 Dislike
咪撚懶醒啦 以為自己好獨特見解咁
台灣都有後生仔讀完農務master去種水果
有賣去其他國家
仲同大學教授一齊研究點樣可以係運嘅過程keep住啲水果新鮮

只可以話讀大學唔一定係打office工
根本上好多領域都需要專業知識
又少工業
又少高端產業
得返sales同炒炒賣賣
就算得1%入大學率成個就業環境都唔會好左
應該cut多啲垃圾bba學位就真
on9 post 拉
但你有冇聽到人哋抱怨大學生太多?
科大人
人地咪又分Banding
其實地球上唔應該咁多人
發達國家係抱怨低技術工種冇人做
班小學雞成日都打飛機話讀書無用
到佢移民嗰時咪知
做倉做執貨
人地移咗民份人工仲高過香港
佢就做二等公民
傻閪引戰撚 政府幫我俾足六年大學學費唔通我走去同你捱?

讀唔成書就讀唔成書啦死蠢
香港應該開多啲polytechnic,傳統大學三間都嫌多
然後專科+商科學位比例佔8成,其他科佔2成
集中資源比班真心有能力又有志做researcher嘅人讀其他科

教育資源夠嘅話,行美式liberal arts college都唔錯
專科+商科轉second degree,咁undergrad就唔洗逼死學生揀某啲科
係 所以大學生移民走哂
留返臭港畀你班低學歷人士玩困獸鬥
IT工程最嚴重
香港讀呢兩科記得學好啲英文
去外國大把世界
留香港只會做狗
唔好講到工程it一文不值
分分鍾最好搵嘅係佢地
難分難解
關鍵係香港就算係咁做
培養左出黎既人才都無飯開
因為香港無你講個樣產業
香港產業來來去咪又係金融同由金融衍生出黎既服務業之嘛

去到最後 你培養出黎既科研人才咪流向美國矽谷囉 好似印度咁
其實低技術工種好多都已經可以用機械取代
例如收銀, 洗碗之類
如果再少啲大學生嘅話
咪個個都好似你個on9仔咁囉
無受過教育喺度9up唔使本
香港聽死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞