有無90後接受唔到自己已經30歲?

865 回覆
3946 Like 62 Dislike
岩岩先發現自己對語言有少少天份
又幾鍾意學新語言
本身香港出世中文母語
英文溝通冇問題
之前韓文考到5級
宜家決定開始讀埋日文同埋西班牙文
然後直接搵外國公司做野
今年7月就30
成隊mirror都細過我
黎緊27,準備去加拿大,想聽多啲
今年年尾30歲
心態一樣幼稚 (唔想長大)
鍾意動漫 沉醉二次元

變咗嘅係個人冇乜希望
又覺得單身遠遠快樂過二人世界
同埋覺得自己個人孤僻、自私咗
唔想浪費時間去同啲唔啱key嘅人好無謂咁虛偽soso
慶幸咁樣嘅我都仲有摯友同家人係身邊不離不棄咁支持自己

自問自己起步同努力得太遲啦
但時間太少 感覺咩都無能為力 一事無成咁
不過都感恩搵到自己最鍾意嘅嘢去學
等個人唔駛咁頹

又唔係話覺得就嚟30歲好驚惶不安
反正日子都係咁過
但真係好唔想面對啲廢老親戚成日催拍拖結婚生仔
關你哋班廢老撚事咩
而家咩年代呀 每個人追求嘅嘢都唔同嘅
最緊要開心同唔無悔姐
生活好香港十倍,重生既生活咁,朋友個個恨都恨唔到既同時,同係香港既朋友傾計一次就會諗咩香港而家咁樣架咩,就算個個weekend出去玩都好似搵唔番同朋友係香港果種感覺。
過左廿五歲,時間飛住過
同埋額頭開始有啲紋
差d以為係講緊自己
有無開始覺得啲後生係廢青
有嘅就證明你真係變左廢中
唔係咁易架 巴打

大家概嘆老,其實唔指心境 皮膚,其實當中更多ga 係隨著年紀ga責任

廿歲頭個陣 份工唔岩,就可以唔做。但去到廿歲尾,除非你2老真係唔洗靠你,你自己又未有屋企之餘,你仲要未有另一半,如果唔係,都開始唔敢咁任性。
完全接受唔到
同意 近廿尾有另一半 但工作上想重新開始都要諗過度過 真係唔係咁容易

而且成日會覺得自己起步得太慢 競爭力好低等等
好灰
無,仲係日日屌老野

個人信奉:香港無老野係無辜 全部都該死
一個屌老野嘅老野
我有屌鳩女朋友廢青
日日追mirror睇劇,但又話自己人工低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞