童樂居的十大虐兒行為 你有無唔覺意做咗?

326 回覆
19 Like 458 Dislike
叫埋上面支持打細路個班入
點啊五毛9,細個係咪俾人打得多所以咁講?
一樣都唔會做,垃圾先會對小朋友同動物出氣

雖然有時見啲小朋友塊面肥嘟嘟都好想篤佢面珠登
唔聽話唔代表打得
而且小朋友唔應該係乖俾人睇
而係學習好行為 係為自己成長有好處
乜嘢棒下出孝子嘅傳統思想
唔work㗎
知道自己9up就咪講咁多啦
同d廢佬一樣
向到屌d後生唔捱得
我嗰個年代未係個個有手機,初中啲老seafood 教畜差唔多全部做齊
將「兒童」轉做女朋友個名讀一次扯左旗
個「啦」字可以完全改變句句子嘅意思
如果係單純嘅唔聽話
你認為佢地需唔需要出動到打呢
係無理由嘅情況下打仔必須係錯誤
但如果前題係呢個仔做出傷害人嘅行為呢
我地根本睇唔到前因後果 只係一部分嘅事實
其實係好難去討論
我又想問下小朋友會唔會識得主動去學習好行為呢
你細個又會知咩係好行為咩 知道咩都自己成長有好處咩
我亦都無講棒下出孝兒
佢地係唔需要孝順職員
不過以前俾人打開個代(90、00後) 係會乖d. 而家堆10後冇俾人打過。好多都好牛精
咁如果第日你老母 老人痴呆
唔聽你講 發脾氣 發癲

係咪又一巴煎落老母到
人人天生都鍾意比人讚,比人獎,
教仔女最怕係獎罰不分,
我外父就係好例子。
一咸就比糖佢食,塞住佢把口。
呢頭鬧完,另一頭又怕煩成日破例。

另一種就係無講原因,唔教就打。
又唔以身作則,做埋d弱智野比仔女睇。

呢兩個先係令自己仔女難教既原因。

所以我個仔,對住我就乖,對住佢公公就痴線。
真係無咩分別
我地都唔洗睇片,都知你弱智啦
以前我地細個點點點點,好有廢老老屎忽風格。
有冇諗過以前果代係因乜事都係係靠打去教?以前為左搵食,屋企可能有幾兄弟姐妹。佢地覺得我有飯比你食唔該你就聽聽話話,叫你行就行,企就企。唔聽我就打你。邊會花時間去諗下你既感受。
做左人父母。諗返以前,雖然自己經歷過無數大大少少體罰。但諗到以前父母生活真係艱難,但都係心存感激。
但到左依一代,其實生活係因為父母果代既耕耘而改變左。而且依一代都唔會話生咁多個。照理環境好左。教導應該係要顧及多d小朋友既心靈。小朋友好細個就已經有自己思想,佢地都會感受到咩叫尊嚴。打既方法其實一定可行,因為你咁大個人,靠暴力,靠威嚇。小朋友係一定會驚。但同樣地心智都一定有影響。
用打同恐嚇既方法去教小朋友,佢地會認為原來咁樣既方法去解決事情先係啱。而且自信心會受損。會變得膽小。以前比父母打大。但做左好多膽生毛既事。但認真諗返,其實係自己刷存在感既証明。做好多曳野話比人聽好大膽,其實根本係充大頭鬼,個心驚到不得了。到東窗事發,根本就唔識得處理。最後父母執屎。返屋企又被打。不停惡性循環。
其實你知唔知被虐嘅大多數係3歲以下?
其實你知唔知兩歲已經可以好百厭?
小朋友果陣老母行為有過之而無不及,大個咗諗番起都覺係創傷,但我會咁諗,我老母一對一(我冇細佬妹)都咁燥,佢一個對咁多細路,有冇人反思係制度問題?

基本上係份工西,對住啲百厭星神仙都嬲啦
你要求個2歲小朋友好乖聽你話係咪痴撚咗
所以咪打到你而家咁心理變態囉
以前d人無學識,低智能,結果唔識教。低eq,怕煩想發洩自己情緒所以淨係識打,打到佢個樣驚你啦,好可憐啦,靜啦,佢地就好滿足咁做自己做既野。當教完。
咁第4點應該改做大力搖動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞