〔逃脫4〕請選擇目的地:

1001 回覆
258 Like 10 Dislike

舊post 1: https://lihkg.com/thread/2847484/page/1
舊post 2: https://lihkg.com/thread/2855780/page/1
舊post 3: https://lihkg.com/thread/2859165/page/1

---------------
致新玩家:

根據最多正評數的選項,成為決定劇情的方向。
*同分會再按快慢作出選擇

本遊戲沒有載入遊戲選項,亦不會重新啟動或從某劇情再開始。
每次選擇會影響以後結果。

-每一百正評出現特殊情節,需指定回合內到達特定地點才能觸發-

角色資料

手錶顯示:
4日
09:00

課室顯示屏:
14:17

HP:3

物資:
桌燈(沒有電池)
小紙條(Tel: U
小紙條(Connect: TW

---------------

HP歸零時視為遊戲失敗,不會重新啟動或從某劇情再開始。
Lm
咁撚快爆post
樓主物資漏左鐵線
仲有回血藥
沒收
oh yes sorry

物資:
桌燈(沒有電池)
小紙條(Tel: U
鐵線
小紙條(Connect: TW
新po繼續留名
即係鐵線廢既?
可唔可以今晚玩快d,而家好緊張,想睇多d行動
cop 漏咗啫
比系統沒收
目前唔知無面怪係咪真係走咗,定係行過嘅係學生,所以安全起見可以先向上再返落嚟兜返3D。但要小心4/F班房可能都有怪,個人猜測可能係尾房巡上去頭房。

再貼多次行動建議:
完全唔知金毛真正可能出現嘅位置,咁唔好因為郭倫隨口講句可能喺1-2/F就落去睇。G-5/F有至少六個範圍要Cover,拆開一半就應該先3-5/F,如果要落去2/F就只睇低層,否則睇完2/F又上返去3-5/F就要浪費好多日頭時間來來回回。所以建議應該喺3/F就從一而終,由近至遠,由易至難將高層掃晒,再之後落返低層搜索。行動要有策略,唔好NPC講完一句就打亂步法,唔好隨便俾特殊劇情/特別室就引誘到。

建議未來策略:
先掃清3-5/F,返3B休息。第二日再同郭倫對話,再匿埋避風頭,安全就向下掃晒G-2/F。留低兩日時間決定未來目標,到底要逃脫定決戰,定係其他。
如果U係88 咁TW就係89
點解咁講 唔係太明白
睇電話個keyboard
用數字keyboard 打英文 打u字係㩒兩次8 打t係一次8 打w係一次9
唔知關唔關事 但係樓上有人話U係88 咁照咁推論TW就係89
搬運工

已知學校floor plan

手錶、課室顯示屏及血量列表

主角行動時序簡表(附順時序見到嘅無面人、狼人、活人)
下面果兩幅調轉左大家將就下
準備黎講係筆劃輸入/舊手機果隻keyboard
我一開始望住個abcd keyboard都諗唔明
我冇數字keyboard禁完都係得個桔
其實點解唔係
U=21, T=20, W=23
鳩噏:會唔會係速成碼黎
U = 山,TW = 曲

認真分析嘅話,Tel亦有可能指某間房入面嘅電話
Connect 上面都講左,應該係電腦室個「連結至」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞