麥當勞一姐原來三十幾歲已經做CEO

395 回覆
918 Like 141 Dislike
N年前做老麥經理未係佢做一姐
到我離職果1年果時佢先岩岩上位

係我離職後老麥既員工福利係大幅度上升..由其經理層
(應該話佢之前條台灣婆ceo係仆街黎,所以顯得佢更好)

之後因為轉左工都仲有同老麥有小生意往來
所以都見過佢真人幾次

我親眼見佢對下屬無架子(開會追數果啲就唔知)
但佢會同下屬攬頭攬頸

至於佢管理能力我會比佢S+
因為老麥係佢管治下由上一手個爛攤子
比佢玩到有進步成績係好明顯

而且佢下一把交椅都係女人黎
兩個係我眼中都係好有能力唔係單靠關係既人
(言談之間傾得出,我同第二交椅傾既機會多啲,都係勁人黎)
而且問返舊經理同我睇佢行既新政策
可以睇得出佢地係用心經營,少過我當年果啲on9政策

始終香港做大型連鎖要攪得起好難
租金都玩9殘一間老麥
咁都比佢係員工福利同盈利中搵到中間點算係咁

再講少少人性野
聽聞麥難民佢無叫人趕(唔confirm)
2019年示威作為有中資背景既連鎖餐廳
佢地無出過文去譴責示威者
而且我「咁岩」路經唔同區老麥果時…員工係可以派水比受影響既人洗眼
可能會有人話係前線好黃啫
但講真要揸正黎做2019-2020都見唔少公司跪住含
最近女狗落水單野又無發聲明炒人
佢唔係黃都好
最起碼真係無迫員工含或炒人了事

然後唔用單春容姨轉mirror
種種手法都係「識玩」同真係「政治正確」

而且2020年仲見到當年分區經理派既係黃既利是封
咁都說明左個ceo無對下屬施壓

當然如果有人認為佢都無企出黎大叫光時就唔夠黃
咁又另一件事啦

所以我一直無當老麥係藍店
真係要杯葛美心吉野家依類同老麥比
真心唔覺佢藍係邊
得你最撚醒啦on9仔
師兄識唔識Kelvin Ip 😆
鬼洗咩
放心 佢地有社會責任計劃
輕度都請
如果你真人問我
我未必識佢
問佢識唔識我仲好
仲有話人做雞上位

膚淺到
佢係11年39做董事總經理
算把喇,連登仔唔係話人靠塊閪上位,就係話仲諗career path係on9仔而家淨係準備移民㗎喇
風韻猶存
一直覺得老麥啲marketing 勁
上個禮拜又派每人$1000比員工
識玩,賺哂goodwill,一姐有料

Btw幾時出將軍漢堡
好耐冇出
認真覆
呢啲就係我想要嘅嘢
之前肯返大陸,依家又返到香港,有幾人?
好耐冇見正常回覆
咁睇黎全香港都係藍店
間間野都幫地產商賺緊錢
以你咁睇
香港人做乜工都幫支共加生產力
咁計全港都係藍啦
我係咪認真左
要幫佢奶昔味閪
2005年就做CEO咩?
2011先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞