〔逃脫2〕請選擇目的地:

1001 回覆
440 Like 9 Dislike
有d在意811學校史嘅811嘅意思去wiki 左下
成間學校係咪暗示嘅依家香港?

Btw 贊成摸下狐獴加下好感度
想摸但如果摸完佢走咗 d蛇埋黎咪死
睇一本書睇下點先 可能仲有得摸
揀咗D 起碼下次見到怪有生存機會
有得摸一定摸咗先
like 已留,一定要摸爆隻狐獴
咁又唔係喎
書唔會走但佢會走

而且第一印象好重要
第二次再見可能會miss左啲嘢
我淨係知
三唔識七 牠唔會坐喺度陪你睇書
夠100正皮
可唔可以離開咗圖書館先開始計3回合
留名
摸下先
F 收伏寵物
Lm
〔出現特殊情節,需五回合內到達特定地點才能觸發〕

你撫摸狐獴,牠頭向上頂著你的手掌。

狐獴一躍,埋頭在你的腰間,好像尋寶般嗅了很久,愈嗅愈上最後停在你的頭頂上。

站了起來,動也不動。

咯咯--

舌......

你還未看清蠕動的是甚麼。

桌燈剩下三格電池。

牠很重呢......

A. 閱讀《密碼翻譯》
B. 閱讀《少女的祈禱》
C. 閱讀《811學校史》
D. 閱讀《怪物的弱點》
E. 搜索另一批書藉
F. 再次撫摸狐獴
G. 離開圖書館
H. 關掉桌燈
A. 閱讀《密碼翻譯》
雖然好想揀A或D 但呢刻好似需要摸咗狐獴先
上面唔同巴打都分析咗 狐獴剋蛇
每當有擬聲詞(如嗚)就示意下回合會被攻擊 「舌」應該就係代表蛇 內文都有提到遠處有蠕動條狀物
所以當務之急應該係摸狐獴擋咗下round攻擊先
最理想情況係下round蛇被狐獴擊退後會再有揀睇書option

當然如果有巴打驚得一round 想把握機會睇書攞資訊都合理 但要記住主角比人灌咗精 比蛇咬有機會扣多過一滴血 風險好高

執意要睇書嘅話 我覺得A>D
D: 知點打怪當然重要 但我地都可以揀迴避 暫時睇落怪每次出手前都會比一round時間我地防範 唔一定要同佢打
A: A嘅重要性就唔洗講 拎資訊推劇情
另外兩本暫時重要性未明 機會有限嘅情況下無謂放棄A/D嚟搏其餘兩本有用
B. 閱讀《少女的祈禱》
C. 閱讀《811學校史》
D. 閱讀《怪物的弱點》
E. 搜索另一批書藉
F. 再次撫摸狐獴
G. 離開圖書館
H. 關掉桌燈
屌留言同作者撞咗出文 sor
鳩噏軍師上線了

A《密碼翻譯》:

可以破譯電腦室密碼獲取更多資訊
但只係間接獲得
而電腦室呢一刻仲有嗚嗚 入去都係死,所以A未到時候
不推薦

B《少女的祈禱》:

兩個可能
1. 玩膠嘅伏 少女愛情故事浪費回合
2. 劇情書籍,樓主嘅故有時會有啲宗教意味,禮堂嘅事都好有邪教儀式感,呢本或者可以解釋學校入面發生嘅事

賭博之選

C《811學校史》

牌面上係劇情書籍,但學校歷史未必同呢刻嘅異變有關(?)
但了解學校歷史對我地日後部署有幫助,甚至可以靠書知道秘道/某啲校內定律,穩賺不賠
呢個選項最容易俾到直接資訊我地

穩陣之選

D《怪物的弱點》

主角無戰鬥力
睇完 知弱點都係對付唔到 主角只會被秒
起碼要等清綾線有進展先有意義,呢一刻睇係冇意思的

不推薦

建議all in C拎直接資訊,可以B豪賭一下
AD睇落有用但其實對我地冇咩幫助 勿選
E. 搜索另一批書藉
已知呢4本書未睇曬,同埋起碼三本係確定有用
唔建議浪費輪次搵新書
不考慮

F. 再次撫摸狐獴
唔摸都摸左,佢咁得意 摸多下都冇話唔得嘅....但唔知有咩特別
喺C同F之間揀都可以 自由心證
可選擇

G. 離開圖書館
難得入到來,傻閪先走
不考慮

H. 關掉桌燈
未知蛇類怪物對光有咩反應,唔好輕舉妄動住
呢個回合最優先做嘅事應該係拎資訊
不考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞