Wordle 粵拼版

330 回覆
56 Like 164 Dislike
的確係本土化咗嘅詞語嚟嘅,你覺得「的士」「巴士」「士多」呢啲係咪粵語詞?
點解話佢本土化咗?
1. 語音方面,融入咗香港粵語嘅音系,讀「ko1」,唔會有個-l 尾,仲要一定要係第一聲
2. 「call+台」呢個構詞係本土嘅發明,英文唔係叫 "calltoi" 或者 "call station"
你個例子想表達d乜?起碼你可以用繁體字寫得出「的士」
如果你可以用繁體字寫「call」我就吹你唔漲
同埋而家係拎左英文「call」=「打」個意思,即係打電話去的士台搵的士,你無啦啦夾埋兩隻字「call toi」係做乜?
其實外國人大部分都係用粵拼學
呀大佬你整粵拼唔係問題
我認同用返正宗拼法會統一啲
但你加英文咪on9囉

同埋其實正宗拼法冇乜人識
冇人有興趣玩
直接出成語咪算
仲要啲詞語冇人會用
學語言係應該學拼音先,係香港一路都冇教。中小學d普通話堂咪又係從拼音開始
Zidou 224 5/6

⬛⬛🟨⬛⬛
⬛🟩⬛⬛⬛
🟨🟩⬛⬛⬛
⬛🟩⬛🟨⬛
🟩🟩🟩🟩🟩
https://chaaklau.github.io/zidou/
好多香港人覺得識普通話拼音理所當然
但係廣東話拼音就嫌難
邊有得噉計俾人洗晒腦
今日啲詞正常

Zidou 224 4/6

⬛🟩⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛
⬛🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩
Zidou 224 2/6

🟩🟩🟩⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩
喺用 call 機嘅年代,想留言係要打電話去對方嘅 「call台」,講低號碼再留口訊。
學拼音?
Zidou 224 5/6

⬛⬛🟨⬛🟩
🟨🟩⬛⬛🟩
⬛🟩⬛🟩🟩
🟨🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩
https://chaaklau.github.io/zidou/
但係點都唔係用粵語拼音
玩撚
係學術入面覺得港式英文係粤語
例如asso咁 係英文associate degree嘅俗稱
而學界/有啲粵語學者會覺得asso係粤語
用aa6sou1去標音
我覺得用粤拼係因為我哋好多時中英夾雜
又有時將本身英文個音變左少少/縮短
所以會將呢啲變體嘅英文都用粤拼去標音
我嘅理解係咁
不過我自己聽prof講asso/其他英文用粤拼標都唔係好接受到
我都有聽過類似講法

雖然我個人唔係咁接受到用粵拼去表達一個英文字
但之前「阿sir 」我都勉強接受到佢一個粵語(即係其他地方唔會有阿sir 呢個term )
但wiki 我真係接受唔到
wiki即係點
之前有日答案係wikki (wiki)
(我諗即係指 wikipedia)

但應該畀人鬧
作者好快就係twitter 話改咗另一詞畀大家估
劇透
其實粵拼都係其中一種除咗用漢字書寫粵語嘅方法嚟啫
當一啲英文字傳咗入嚟並且變咗香港粵語一部分 又縮短又變埋音 就自然拼得㗎啦 而且顯示到大部分嘅香港人係點讀佢
例如日韓文都有唔少自己拼法嘅英文詞彙啦
Zidou 225 4/6

⬛⬛⬛🟨⬛
🟩🟩⬛🟨⬛
🟩🟩🟨⬛🟨
🟩🟩🟩🟩🟩
今次捉到路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞