Wordle 粵拼版

330 回覆
56 Like 164 Dislike
尋日?
點解會話你第三行錯
same... hip C....

1/26
同意
咩料呀個答案…
點解要屌
估咪估囉
有咩正唔正路
你用得到就正路啦

又唔係詞語

再黎過,今日又唔算係詞語
講真,英文原版wordle仲冷門好多啦._. 我都係跟英文嘅規則老作啲字出嚟,先估得中
Ching
今日仲on9
已經連英文都fit唔到
屌 on9
學囉,粵拼好易學
1/27
因為粵拼(https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%AA%9E%E8%A8%80%E5%AD%B8%E5%AD%B8%E6%9C%83%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E6%8B%BC%E9%9F%B3%E6%96%B9%E6%A1%88)從來都唔係要迎合流行嘅拼法,佢係想發明一套規範,一個讀音就一個拼法,一個拼法就一個讀音,唔會有歧義

流行嘅拼法(用嚟拼街名嗰啲,見https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E6%8B%BC%E9%9F%B3)有好多問題,例如唔分送氣不送氣(pak可以係「百」可以係「拍」),唔同嘅韻母又撈埋一齊(man可以係「民」可以「萬」),有時同音字又會有唔同拼法(例如將軍澳個「將」係tseung,姓張個「張」係cheung),好混亂

粵拼就好清楚,唔送氣嘅「百」一定係baak3,送氣嘅「拍」一定係paak3,韻母短啲嘅「民」一定係man4,長啲嘅「萬」一定係maan6,「將」同「張」同音就一定係zoeng1
屌唔係m定mm定ng好撚難玩
其實佢得5個位要估兩個字真係好大限制,基本上係得1+4同2+3嘅組合,粵音韻母大多數係兩個字母或以上,再加埋聲母已經霸左3-4個位,所以咪出到呢d唔常用嘅用詞
得5個字母又真係好多常用字都出唔到,係難搞啲
仲要出埋啲我哋講廣東話嘅人都唔覺得係一個詞嘅詞
m冇鼻音,ng有鼻音
「唔方」老一輩用得多d
柒左唔識拼音 棄驚了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞