Wordle 粵拼版

330 回覆
56 Like 164 Dislike
nei5 zi1 m4 zi1 ngo5 gong2 gan2 me1?
緊係知啦……
問題係你呢到係完整一句嘢有上文下理
可以讀到
但係當你單個拼音嘅時候
佢可以後任何同音同調嘅子嚟wo
Zidou 225 6/6

⬛⬛⬛🟨⬛
⬛🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩
https://chaaklau.github.io/zidou/

證明照複製人地個玩法係fail
我估都ok嘅只要啲字詞唔好太奇怪

六合|4|5/6
⬛🟨⬛⬛⬛⬛
🟨🟩🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩⬛⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
我覺得無意義係呢個版本嘅wordle無意義而唔係粵拼無意義
比起呢個粵拼版我覺得上面有人分享嘅六合版比較有可玩性
因為係講明拼兩個子嘅詞語,而且鍵盤提供聲母、韻腹、韻尾方便人揀
又唔會因為一個字拼音長而霸佔好多空格
比如zidou一定打唔到拼音係ngaang嘅字因為佢呢到已經係6個位
噉而家粵拼亦都唔係要取代方塊字

https://hambaanglaang.hk/jyutping_canton/
廣東話粵拼系統

一,為何學習廣東話需要拼音系統?廣東話的書寫系統是漢字,語言學上漢字是一種意音文字。這意味著,單單看到一個漢字,並不能直接看出讀音,因為漢字並沒有標示一個完整音節的每一個音素。其他音素文字,一看就知道發音。例如英文,b只是發/b/音。例如德語,sch雖然有三個字母,但也只是發/ʃ/音。但是漢字不一樣,一個漢字包含聲母,韻母和聲調三個部份。雖然形聲字佔了主流,但是同一個聲符,不代表發音一樣,甚至面目全非,聲母,韻母和聲調同時不一樣也可以(試比較「伊」和「尹」字的廣東話發音)。要系統地描述一個漢字的讀音,一套拼音系統是不可避免的。

就算不用認漢字,單從一個初學者的角度,廣東話拼音系統也是必須的。廣東話大約有19個聲母、53個韻母、6個聲調。這些聲母、韻母、聲調數量有限,組合有限。如果能夠掌握拼音,下次再遇到另一個有相同的聲母,或者韻母、聲調的時候,就夠觸類旁通,知道如何發音。例如知道了一個字是/t/聲母,以後遇到所有有/t/聲母的字,都能夠懂得發音。

此外,一些容易混淆的發音,拼音是一套有效的工具令學生分辨出不同語音的不同之處。難以分辨的聲調如第二聲和第五聲(陰上聲和陽上聲),第三聲和第六聲(陰去聲和陽去聲)。難以分辨的聲母如ng聲母和零聲母,難以分辨的韻尾如n和ng,還有t和k。不用說初學者,就算以粵語為母語的人,都未必能準確分辨這些音素。粵語拼音能夠使人知道兩個字之間發音是否相同,如果不相同,差異在哪裏。
噉玩六合啦
你講得啱,我都唔係支持緊粵語拼音化(即係以拼音取代漢字,我會反對𠻹),但我只係唔同意樓上話冇漢字嘅拼音係冇意義,因為佢可以好準確噉記錄口頭語言,傳遞嘅資訊同我哋平時講嘢係一樣嘅,噉我哋唔會話日常講嘢只要唔用漢字寫落嚟都係冇意義吖?

其實韓文就係一個用拼音取代漢字嘅例子,的確係會造成你所講嘅同音歧義問題,可以睇睇呢個舊登post:https://forum.hkgolden.com/thread/5618311/page/1

附多張圖:
唔係唔係
我上面係講緊呢個模式嘅wordle冇意義
唔係粵語拼音冇意義
因為實際上有啲粵語中用到嘅字詞本身唔係漢語所以唔存在對應嘅漢字,所以先有啲假借字嘅出現

如果係隨意可能係詞語可能係單字嘅情況下係好難故到到底佢答案係咩
比如今日個答案咁
我估中個韻母但係聲母試咗幾個就係冇試到佢答案嗰個
而佢實際可能組合係有9個
咁係玩睇運氣㗎咋喎?
係有運氣成份,遊戲係噉㗎喎,你玩原版英文Wordle都講下運氣㗎
其實就係想大家諗方法排除冇可能嘅詞
如果發現自己只係差一個輔音
可以用一次機會排除其中三、四個輔音

好似話
忤逆 ng5 jik6 就可以一次排除 n g j k 四個字母
螄蚶 si1 ham1 就可以排除 s h m 三個字母

不妨試下
Zidou 226 4/6

⬛🟨⬛🟨⬛
⬛🟨🟨⬛🟨
⬛🟨⬛🟨🟩
🟩🟩🟩🟩🟩
https://chaaklau.github.io/zidou/
今日出得幾好!讚下先
其實呢個難過倉頡wordle

首先你唔知佢係字定詞
你諗啲配搭係咪真係組成到一個字/詞嘅時候
同時要諗埋咁多個有可能嘅聲調

而倉頡wordle起碼可以估一個啱啱好五個碼嘅字
而因為無機會係詞 咁可能性又少咗
而如果咁好彩知頭尾碼 仲可以用*/打速成幫手揾字
咁樣仲中之後 會比亂撞有成功感

好似今日咁

運氣成份比其他wordle高
1/31
Zidou 226 4/6*
⬛🟨⬛⬛🟨
🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩

六合|5|6/6
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛🟩🟩⬛⬛🟩
⬛🟩🟩⬛⬛🟩
🟨🟩🟩⬛⬛🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
Zidou 226 5/6

⬛🟨⬛⬛⬛
⬛⬛⬛🟨🟨
🟩🟨⬛🟩⬛
🟩🟩🟩🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩

俾d tips你
用返隻game名
我覺得倉頡wordle難過粵拼喎
利申細個學打字已經係學倉頡,打咗十幾年
粵拼小學時老師有教少少,打字就用咗幾年(輔助用)
而家兩樣撈埋嚟打

我打倉頡識拆碼,但我個腦首先要出到個字先
玩咗幾日倉頡wordle
可能係我太廢,好多時諗到嘅字都唔係五個碼
或者諗到嘅字都有重覆碼,會浪費試嘅機會
日日都要周圍望下有咩字去搵靈感
同埋我打緊嘅倉頡冇得用*幫手,要靠自己慢慢試

但粵拼起碼我可以口噏噏到啲詞語嚟試
同埋zidou受限於得五格,配搭上都唔係得好多個可能
排除晒佔三個位或以上嘅韻母咁滯
如果試到第四個位係n,答案就好大機會得一隻字
(唔係出唔慌呢種詞語嘅話
詞語絕大部分都係2+3/3+2嘅形式
我自己玩就用韻母諗先,確定到韻母嘅話再試聲母個範圍細啲
試韻母嘅過程中都有可能估中聲母,即使估唔中都可以排除到

元音都不外乎aeiou嘅啫,起碼試到一個先諗會唔會係複元音
個人認為i出現嘅機會都高,所以每日開局都有用i
而佔三個位嘅字尾音試n, m, p, t, k
如果呢啲都唔中就試兩個位嘅單元音 aa, oe, yu
(打到呢度諗起aasoe

無聲母/聲母已經佔兩個位就難搞啲

所以睇人哋之前啲日子估嘅過程都學到嘢

打完一大輪 諗諗下大家個flow都應該係噉
嘗試講返啲阿媽係女人嘅嘢畀大家聽
希望對覺得粵拼版只係亂噉撞 唔知點玩嘅人有幫助
六合玩落合理好多
zidou玩到屌出聲

⬛🟩⬛🟨🟩
🟩🟩⬛⬛🟩
🟩🟩⬛⬛🟩
⬛🟨⬛⬛🟨
🟩🟩🟩🟩🟩
好詳細

⬛🟨⬛⬛⬛
🟨⬛🟨⬛⬛
⬛🟨🟩🟨🟨
🟩🟩🟩🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩
仲諗住實冇死,點知要估多次
Zidou 226 4/6

⬛🟨🟩⬛🟨
⬛🟩🟩⬛🟨
⬛🟩⬛🟨🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

終於開始記到啲字

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞