納指16770會係嚟緊一年嘅大頂

610 回覆
50 Like 67 Dislike
肯落細級別做,成日有

定義上,好嘅買賣點位要有:
1.正期望值嘅圖表形態(合格嘅勝率)
2.良好嘅Risk and Reward Ratio

靠Backtest去觀察市場,出現邊啲形態/結構係大機會行你理想中嘅方向去決定點樣介入個市

例如有人發現0.618一定會有反應
有人又發現250 ma會係牛熊分界線
Full time Trader就係專門研究呢啲key位,去爆大個勝率,一般嚟講都係十年磨一招,好少轉

而連登大部份人都係玩大圖所以我主要會喺度講大圖嘅結構
納指張禮拜圖收皮了
講多少少?
穿唔穿10500左右既前底?

W1圖出咗呢枝engulfing candle,所以做淡bias

但係佢又唔係之前嗰2次咁插穿哂所有我用緊嘅ema,剩係穿1條,所以力度唔算最強,同埋道指咁牛令我有啲concern

暫時諗法係張D1圖做一個pullback嘅話,睇即市反應做short,TP位前底
反彈力度可能比你想像中大 預判如果要穿前底 今個反彈11800~11900 之間,甚至可能係12000
真係12000我會成個bias 180度轉咗
睇下反彈橫過20天線11700點左右表現係點先可以推測到 圖表係好客觀既數字 但係用黎預測未來2步點走 仲係有啲唔夠說服力

打上120我係會直接買升
11月15 12月13 2日係高位都承接大成交大幅回落 分別係12118 12339 睇唔到短期內納指有能力衝破依2個位
你第一張圖可能性大好多
係,但最後都係睇,即市出邊隻
tsla到左十卜未
我睇135
要落就107
錯?
今次仲唔直落就唔會再落
lm
比多錯過?
個個都識
樓主有料
「覺得」TSLA接近短底
今晚Call佢,諗緊末日call定揀隻遠call
我唔會頂short底long...
所以揀隻遠call,
唔好大注,
當考下眼光都好
樓主點睇道指

大唔大機會落返去28000?
如果334阻力位有反應,有機會

但唔會用280做目標,可能315左右
有幾短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞