納指16770會係嚟緊一年嘅大頂

610 回覆
50 Like 67 Dislike
總覺得係未跌完 希望快啲可以有終極一跌 而唔係陰跌
岩,aapl/tsla/msft呢3隻mega頂住個市,個市穿晒3月低位,但呢3隻仲未,姐係d人係沽其他大大力沽到指數穿左3月前底,但呢三隻好頑強,如果呢3隻一個月內都穿唔到前底,應該會有大反彈(d人見穿唔到就瘋狂入貨爆番起
淡緊嘅時候都係唔可以唱淡
tsla已經係lower high & lower high
msft仲穿埋頸線
剩返aapl先算得上頑強

過去差唔多四十年的利率大熊市已經完左 來緊應該會係利率大牛市 你以為3厘算高? 未來5﹑6厘隨便就到 一輪資產價格重新大評估無可避免
sor 係 lower high & lower low
岩,照你咁講其實買咩都死,長沽最實際(揸cash都係輸),下次反彈沽qqq,揸夠5年應該冇死
TSLA圖的確係淡>好,不過大環境呢啲好難即時反映喺個市度,美市唔同港市,大戶會傾玩幾次啲阻力/支持去試其他smart money

所以個人做trade都係以圖表為主
T仔 周線圖完美下降通道
投資自己負責啦 小弟冇任何建議
況且長線睇跌 都唔係一路跌
T車大方向行跌啦,穿860一嘢Put落去應該有肉食
不過認真問,長線睇跌(當你跌足5年),咁投資黎講除左儲貨其實冇野好做? 一係就day trade搵餐晏仔,除此之外仲可以做咩獲利(長沽就算啦唔係講講咁有定力同財力長沽,一間黎個大反彈先跌就輸死)
860穿過啦星期五又企番上去
依加支持位已經試咗3次,個trend係睇淡嘅話,買佢穿嘅勝率唔低
BTW,我講嘅穿係睇收市價
咁係既加埋大市咁既樣,佢都係死頂
AAPL 今個星期收喺周線咁耐以嚟條趨勢線嘅最後防守位
但月線已經先行一步
睇怕係 big sell in may
市場就係預先反映所有因素

舉個例子,sqqq係上年年底今年年初開始成交量逐漸增加,個時息都未加,但市場就已經開始部署
我張圖應該同你一樣,一個咁長期嘅trend穿咗一定有好大水位可以食
上個交易日仲要有支針比200天線拒絕
睇圖都覺得醜樣

驚係驚在假突破
好似前幾日FOMC咁
以為突破下降通道可以反彈去平台位
個人會到收市價真係穿先落盤,喺啲支持阻力邊緣做trade好易畀人挾
樓主有料
我會早些少入市 如果唔中咪2%左右止蝕 同時會即時反手

好似呢位巴打咁 而家佢可以慢慢買喇
好同意。 跌理這3隻,應該跌完。其他反而已經跌到仆街,可能跌小啲。 唔係點攞指數落去。
Tsla前底700都未穿,同我講跌勢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞