(有圖)簡直係女人既天花板

223 回覆
148 Like 298 Dislike
我唔鍾意用,但我唔會限制人哋咁用
我係捍衛其他人咁樣用嘅自由

佢有佢解釋,我亦有我嘅解釋
我指出佢解釋嘅唔合理
何來死兜爛兜
唔通少數就要服從多數?
咁ok,我收皮
你自己追返post睇下啲文科人講下所謂grammar 有冇問題囉不過到時你就會話啲文科人迂腐唔創新,阻礙語文既發展姐
班青頭仔唔撚識英文唔緊要
最高境界
事實係你唔想咁多人講煌語
最有效既方法就係有更多屬於香港既潮語
搭單問下
乜乜之中嘅戰鬥機係邊度出處? 係咪都係大陸嘢?
大家都開始唔抵抗 香港冇啦
習慣咗未用囉
廣東人少眾黎
1. 用天花板形容最高唔會有「頂峰」/「巔峰」嗰種多數人嘅認同感。
天花板只係少數人係室內所見嘅最高,室內人眼中最高嘅天花板,係室外人眼中只係一個笑話。一直都覺得用呢個term係間接同人講緊自己係井底之蛙咁

2. 天花板無咗「巔峰」嗰種難以觸及嘅感覺。
大多數人嘅天花板都唔係遙不可及,擔條梯、企上張凳,或者跳高都可能已經掂到,輕輕鬆鬆就掂到

3. 點解唔用日月星辰表示最高?因為峰頂雖然難以觸及,但至少可以望到,可以達到。而天空、雲層、日月星辰…你憑一己之力去閪到咩,係唔係想話俾人知:無㗎啦,唔洗努力啦,你無可能去到㗎啦

係講緊個程度嘅問題,用天花板根本就表達唔清楚個意思出嚟。古代啲人間屋咪一樣有屋頂,點解佢哋唔用屋頂表示最高?因為佢哋唔會局限自己係間屋入面,佢哋肯行出間屋。
但宜家就退步用天花板代替頂峰,呢個根本係退步緊。你仲要死撐呢啲支那term,乜撚嘢宇宙最高最強。
天花板唔弱智,不過你就絕對係弱智。
終於有人屌蝗term
「你好狗」有啲咩grammar問題?有冇見過人咁用?
「某某成隻癲狗咁人身攻擊」係咪又夾硬「用名詞替代形容詞」?
「條友貓撚咗」你有冇見過人用呀?
全部又係蝗語?廣東話唔會咁用?
洗唔洗文科人核實一下畀唔畀普羅大眾用?
巔峰肯定係比天花板要高,呢個係不可爭嘅事實
但喺女人嘅天花板呢個情況,我認為唔洗去到巔峰咁浮誇,相信冇一位女士可以成為巔峰咁可望而不可即嘅存在,話某某係女人嘅巔峰,以你嘅語感真係唔覺有問題?
我唔係主張話天花板好過巔峰,而係想表明「天花板」呢個用法喺文法上冇問題,用唔用係視乎情況,閣下自理
如果咁就係從此用天花板嚟代替頂峰,思想未免太狹窄
其實模範會唔會好啲?大家欣賞佢呢個年齡仲keep到同敢於追夢,係女性值得學習嘅模範,巔峰本身係佢本身好出類拔萃,但你問我芯齡係咪樣貌身材之顛又或者吸引到迷惑眾生呢?雖則佢係正但我又唔覺去到呢啲層次𡃓
呢條友傻閪黎
第一次睇以為係飛機場咁解
唔好以為天花板好高
香港啲樓平均都廿層以上
二樓天花板咪等於三樓地板囉
有冇廁所板
巔峰又未至於,不過用天花板黎比喻我直情覺得係貶義,限住冇得再高。
女人中嘅頂品會唔會好啲?
郁下都天花板
但人地個朵叫隊穿牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞